Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yhdysvaltain ex-presidentti Trump kehottaa rokotevastaisia kannattajiaan ottamaan koronarokotteen

Donald Trump kuvaili rokotetta erinomaiseksi, turvalliseksi ja toimivaksi. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kehottaa republikaanitukijoitaan ottamaan koronarokotteen. Trump suositteli koronarokotteen ottamista uutiskanava Fox Newsin haastattelussa.

Haastattelija oli kysynyt Trumpilta kehottaisiko tämä kannattajiaan ottamaan rokotteen vapaaehtoisesti ottaen huomioon, miten huomattava määrä republikaaneista suhtautuu rokotteeseen joko epäröiden tai on sitä vastaan.

– Suosittelisin sitä monille ihmisille, jotka eivät sitä halua ottaa, ja suoraan sanoen monet näistä ihmisistä äänestivät minua.

Trump kuvaili rokotetta erinomaiseksi, turvalliseksi ja toimivaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lausunto oli selkein hyväksyntä, jonka ex-presidentti on antanut maan rokoteohjelmalle Valkoisesta talosta lähtemisensä jälkeen.

Trump puhui päivä Valkoisen talon kritiikin jälkeen

Trump puhui Foxilla päivä sen jälkeen, kun Valkoinen talo oli antanut ymmärtää, ettei ex-presidentin tulisi jäädä odottelemaan kutsua liittyä rokotteen ottamista suosittelevaan kampanjaan.

Kaikki muut elossa olevat entiset presidentit olivat jo kehottaneet julkisesti ottamaan rokotteen. Rokotteen puolesta ovat puhuneet muun muassa Barack Obama ja George W. Bush.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan muut ex-presidentit eivät tarvinneet erillistä kutsua lähteäkseen mukaan kampanjaan.

Edeltäjiinsä nähden Trump on ollut presidenttikautensa jälkeen pitkälti vaitonainen koronarokoteasioista. Rokoteohjelmaa luotsaa hänen seuraajansa demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinto.

Kyselyiden mukaan Trumpia ja hänen Make America Great Again -kampanjaansa tukevat republikaanimiehet, ovat Yhdysvaltain johtavia koronarokoteskeptikkoja.

Tyrmäsi seuraajansa maahanmuuttopolitiikan

Ex-presidentti puhui haastattelussa koronan lisäksi myös muista aiheista ja tyrmäsi muun muassa Bidenin maahanmuuttopolitiikan, joka on hänen omaansa nähden huomattavasti avoimempaa.

Lisäksi Trump kehui oman presidenttikautensa aikaista suhdettaan Meksikon presidenttiin Andres Manuel Lopez Obradoriin. Trumpin mukaan miesten välinen suhde perustui yhteisiin intresseihin saada laiton maahanmuutto hallintaan ja rakentaa toimiva raja-aita maiden väliselle rajalle.

Yhdysvaltain etelärajalle on viime aikoina saapunut sankoin joukoin rajan yli halajavia siirtolaisia. Joidenkin arvioiden mukaan siirtolaiset ovat rohkaistuneet maan muuttuneesta siirtolaispolitiikasta.

Ryntäyksen seurauksena Tulli- ja rajaviranomaisten (CBP) käsittelykeskukset ovat täyttyneet Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan ylittävistä siirtolaislapsista.

Trump ei antanut Foxin haastattelussakaan suoraa vastausta siihen, aikooko hän lähteä ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2024.

– Kaikkien kyselyiden perusteella, he haluavat minun asettuvan jälleen ehdolle, hän sanoi.

– Mutta me aiomme katsoa asiaa ja saa nähdä, hän jatkoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut