Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan lääkeviraston tutkinta Astra Zenecan rokotteesta valmistuu torstaina, toistaiseksi ei viitteitä veritulppariskistä – "Hyödyt ylittävät joka tapauksessa riskit"

Euroopan lääkevirasto EMA:n tutkinta Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta saadaan valmiiksi torstaina, viraston pääjohtaja Emer Cooke kertoo.

Asiantuntijat pitävät tuolloin kokouksen, jossa on tarkoitus tehdä johtopäätökset tutkimuksista. Sen jälkeen he ohjeistavat lääkevirastoa siitä, onko suositusta rokotteen käytöstä syytä muuttaa.

EMA ei toistaiseksi ole suositellut Astra Zenecan rokotteen käytön lopettamista mahdollisen veritulppariskin takia, vaikka moni EU-maa on keskeyttänyt rokotteen käytön varotoimenpiteenä.

Cooken mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että rokotteella olisi yhteyttä veritulppatapauksiin. Hän myös muistutti rokotteen kiistattomista hyödyistä.

– Vaikka tutkinta on yhä käynnissä, olemme täysin vakuuttuneita siitä, että Astra Zenecan rokotteen hyödyt sairaalahoitoa ja kuolemia aiheuttavan covid-19-taudin ehkäisemisessä ylittävät näiden sivuvaikutusten riskit, Cooke sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi ei ole keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Suomen viranomaiset ovat kertoneet odottavansa EMA:n selvityksen valmistumista.

Veritulppahuo let heräsivät viime viikolla

Viime viikolla Tanska, Norja ja Islanti ilmoittivat keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön muutamilla rokotteen saaneilla ilmenneiden veritulppatapausten vuoksi. Sen jälkeen monet EU-maat, muun muassa Ruotsi, Saksa ja Ranska, ovat tehneet samoin.

EMA:n asiantuntijat aloittivat viime viikolla selvityksen siitä, onko veritulppatapauksilla ja rokotuksilla syy-seuraussuhde, vai ovatko veritulpat johtuneet muista syistä. Asian noustua julkisuuteen viime viikolla EMA on saanut Cooken mukaan kansalaisilta lisää ilmoituksia mahdollisista veritulppatapauksista.

Cooke muistutti, että tuhannet ihmiset EU:ssa saavat joka vuosi veritulppia eri syistä, eikä Astra Zenecan rokotteen kliinisissä kokeissa rokotuksen saaneilla ollut ilmennyt kohonnutta veritulppariskiä. Hän huomautti, etteivät tämänlaiset tapaukset ole odottamattomia, sillä kun rokotetaan miljoonia ihmisiä, niin suuressa joukossa ilmenee väistämättä erilaisia sairauksia.

Hän kuitenkin sanoi, että huoli rokotteen yhteydestä veritulppiin on otettava vakavasti ja selvitettävä huolellisesti.

– Meillä täytyy olla käytössämme tosiasiat, emme voi tehdä johtopäätöksiä ilman perusteellista tieteellistä arviointia, hän sanoi.

Kysyttäessä EMA:n ja joidenkin maiden kansallisten terveysviranomaisten eriävistä linjoista Cooke sanoi, että kansallisen tason päätökset tehdään kansallisella tasolla käytössä olevan tiedon mukaan.

– Mailla on oikeus tehdä niin. Meidän vastuullamme on keskittyä tieteeseen ja siihen, onko näillä riskeillä syy-seuraussuhdetta rokotteisiin.