Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutistoimisto AFP: Astra Zeneca ilmoitti viivästyksestä EU:lle toimitettavissa rokotteissa

Astra Zeneca on jälleen ilmoittanut viivästyksestä Euroopan unionille toimitettavissa koronarokotteissa, kertoo uutistoimisto AFP. Yhtiö vetoaa tuotanto-ongelmiin ja vientirajoituksiin.

– Astra Zeneca joutuu pettymyksekseen ilmoittamaan vajeesta suunnitelluissa covid-19-rokotustoimituksissa Euroopan unionille huolimatta väsymättömästä työstä toimitusten lisäämiseksi, yhtiön lausunnossa sanotaan.

Yhtiö on aiemmin varoittanut, että sillä voi olla vaikeuksia toimittaa rokotteista odotetusti EU:hun, koska rokotteiden tuotanto on ollut odotettua hitaampaa. Yhtiö pyrki paikkaamaan tilannetta tuomalla EU:hun rokotteita, joiden alun perin on ollut määrä mennä muualle.

– Valitettavasti vientirajoitukset vähentävät toimituksia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja todennäköisesti myös toisen vuosineljänneksen aikana, yhtiö sanoo nyt.

Astra Zeneca aloitti toimitukset EU:hun helmikuussa. AFP:n mukaan yhtiö pyrkii edelleen toimittamaan EU:hun 100 miljoonaa annosta vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Näistä 30 miljoonaa on määrä toimittaa ensimmäisen neljänneksen aikana.

Alun perin yhtiön oli määrä toimittaa ensimmäisen neljänneksen aikana kolme kertaa suurempi määrä rokotteita ja pelkästään toisen neljänneksen aikana 180 miljoonaa annosta, AFP kertoo.

Vajetta oli määrä paikata tuonnilla useista maista

Astra Zenecan oli tarkoitus paikata vajetta EU-rokotetoimituksissa tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta. Jo aiemmin tällä viikolla Bloomberg ja TT kuitenkin uutisoivat, että Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström on sanonut yhtiön ilmoittaneen, että vientikiellot estävät tämän.

Lisäksi Astra Zenecan oli määrä hakea lisäannoksia ainakin Britanniasta, mutta myös tämä on estynyt. Britanniasta tulevien annosten toimitusten epäonnistuminen johtuu sopimuksellisista seikoista.

Bergströmin mukaan kyseisistä maista oli onnistuttu löytämään yhteensä noin 75 miljoonaa lisäannosta toisen vuosineljänneksen varalle, mutta toimitukset EU:lle eivät nyt onnistu.

Myös uutistoimisto Reuters on aiemmin kertonut EU-lähteiden perusteella Yhdysvaltojen ilmoittaneen EU:lle, ettei Astra Zenecan Yhdysvalloissa valmistettuja rokotteita kannata odottaa saapuvan lähiaikoina unionin alueelle.

Intia ottaa rokotteen mahdolliset haittavaikutukset tarkempaan syyniin

Intia aikoo tutkia tarkemmin Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisia sivuvaikutuksia. Intian kansallisen koronaryhmän jäsen N.K. Arora kertoo uutistoimisto AFP:lle, että tarkastelun kohteena ovat etenkin kaikki rokotteen saannin jälkeen ilmenneet kuolemat ja tilanteet, joissa rokotteen saanut on joutunut sairaalaan.

– Jos löydämme jotain huolestuttavaa, palaamme asiaan, Arora sanoi.

Useat maat ovat kertoneet keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi. Intiassa ei ole raportoitu veritulppatapauksia, joiden epäiltäisiin liittyvän rokotteeseen.

Intiassa on annettu jo ainakin 28 miljoona koronarokoteannosta, joista valtaosa on ollut Astra Zenecan rokotetta. Rokotetta tuotetaan Intiassa sijaitsevassa Serum Institute of India -tehtaassa. Miljoonia tehtaalla tuotettuja rokotteita on myös viety ulkomaille.

Astra Zenecan lisäksi Intiassa käytetään kotimaista Covaxin-rokotetta, jonka on kehittänyt Bharat Biotech . Pelkästään perjantaina maassa sai rokotteen ainakin kaksi miljoonaa ihmistä.

Epidemia koettelee kuitenkin edelleen pahoin monia Intian osavaltioita. Maan terveysministeriö sanoi perjantaina, että joissakin osavaltioissa on raportoitu erittäin korkeita päivittäisiä tartuntalukuja.

WHO: Rokotteen käytön lopettamiseen ei ole syytä

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, ettei Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ole mitään syytä.

– Astra Zenecan rokotteen käyttöä tulisi jatkaa. Ei ole sellaista tietoa, ettei sitä tulisi käyttää, sanoi WHO:n edustaja Margaret Harris.

– Olemme tutustuneet kuolemantapauksia koskeviin tietoihin. Tähän mennessä rokotteen aiheuttamista kuolemista ei ole todisteita. Astra Zeneca on erinomainen rokote, niin kuin ovat muutkin käytössä olevat rokotteet, Harris jatkoi.

Perjantaina tuoreimpina maina Astra Zenecan käytön keskeyttämisestä ilmoittivat perjantaina Bulgaria ja Thaimaa.

Torstaina Tanska, Norja, Islanti, Italia ja Romania keskeyttivät toistaiseksi rokotukset Astra Zenecalla kokonaan tai lopettivat nykyisen rokote-erän käytön veritulppariskin vuoksi. Jo aikaisemmin useat maat olivat toimineet samoin.

Toisaalta muun muassa Britannia, Australia, Meksiko ja Filippiinit ovat kertoneet jatkavansa Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on sekin linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.