Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen suosio sukelsi Britanniassa Oprah-haastattelun jälkeen

Britanniassa prinssi Harryn ja hänen vaimonsa Meghan Marklen suosio on sukeltanut rajusti kohutun televisiohaastattelun jälkeen. Pariskunta antoi Oprah Winfreylle haastattelun, jossa he syyttivät kuninkaallista perhettä rasismista.

Haastattelu näytettiin televisiossa Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Britanniassa ohjelmaa katsoi yli 11 miljoonaa ja Yhdysvalloissa noin 50 miljoonaa ihmistä.

Pari kertoi haastattelussa kuninkaallisen perheen jäsenen kysyneen ennen heidän esikoisensa syntymää, kuinka tumma iho lapsella tulisi olemaan. Marklen äiti on musta ja isä valkoihoinen.

Kuningatar Elisabet ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että hovi suhtautuu rasismiväitteisiin vakavasti ja selvittää asian.

Haastattelu on vaikuttanut kansalaisten näkemyksiin prinssistä ja tämän puolisosta. YouGov-kyselyn mukaan 48 prosenttia briteistä suhtautuu prinssi Harryyn nyt negatiivisesti, kun positiivisesti tähän suhtautuvia on 44 prosenttia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun negatiivisesti suhtautuvia on enemmän. Ennen haastattelua myönteisesti prinssistä ajatteli 53 prosenttia.

Markleen suhtautuminen oli kielteistä jo ennen haastattelua, mutta haastattelun jälkeen osuus nousi 53 prosentista 58 prosenttiin. Vain alle kolmannes vastanneista suhtautuu häneen myönteisesti, kun vielä ennen haastattelua osuus oli 38 prosenttia.

Kuningatar Elisabet piti pintansa

Nuorten suhtautuminen prinssi Harryyn ja Markleen on huomattavasti myönteisempää kuin iäkkäämpien. Yli 65-vuotiaat eivät pidä kummastakaan: heistä 69 prosenttia suhtautuu negatiivisesti Harryyn ja 83 prosenttia Markleen.

YouGovin kyselyiden mukaan pariskunnan suosio on laskenut jatkuvasti vuonna 2018 vietettyjen häiden jälkeen. Viime vuonna he ilmoittivat siirtyvänsä sivuun kuninkaallisista tehtävistä.

Haastattelu vaikutti myös prinssi Harryn isän prinssi Charlesin suosioon. Haastattelussa Harry kertoi isänsä esimerkiksi lakanneen vastaamasta hänen puheluihinsa. Nyt alle puolet vastaajista suhtautui Charlesiin myönteisesti, kun vielä ennen haastattelua lukema oli 57 prosenttia.

Sen sijaan kuningatar Elisabetin suosiota haastattelu ei syönyt. Kyselyn perusteella kuningattaren näkee myönteisessä valossa 80 prosenttia briteistä.

Yhdysvalloissa haastattelulla oli päinvastainen vaikutus. Morning Consultin kyselyn mukaan prinssi Harryn ja Meghan Marklen suosio kasvoi yli 20 prosenttiyksiköllä haastattelun jälkeen.