Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:lle neljä miljoonaa rokoteannosta lisää tässä kuussa

Euroopan unionin jäsenmaat saavat vielä maaliskuun aikana neljä miljoonaa lisäannosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta, kertoo EU-komissio. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan lisärokotteilla on määrä kamppailla epidemiapesäkkeitä vastaan muun muassa raja-alueilla, jotta tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkuvuutta voitaisiin edistää. Jäsenmaat voivat ostaa rokotteita määrän, joka on suhteutettu niiden väkilukuun.

Suomen lähtökohtainen osuus EU:n rokotehankinnoista on 1,23 prosenttia, mutta Suomi on hankkinut itselleen muilta ylimääräiseksi jääneitä rokotteita.

Komission ilmoitus lisäannoksista osuu saumaan, jossa EU:n jähmeyttä rokotehankinnoissa on arvosteltu kipakasti. Toisaalta EU-komissio antoi helmikuussa nuhteita useille jäsenmaille, kuten Suomelle, maahantulorajoituksista, joilla nämä pyrkivät estämään koronaviruksen leviämistä.

Von der Leyenin lausunnon mukaan lisärokotteet auttavat jäsenmaita kohteissa, joissa niitä eniten tarvitaan, erityisesti raja-alueilla. Hän viittasi jyrkkään tartuntojen lisääntymiseen muun muassa Itävallan Tirolissa, Ranskan Nizzassa ja osissa Saksaa. Samalla hän korosti tarvetta vapaan liikkuvuuden palauttamiseen EU:n sisällä.

Britannian pääministeri Boris Johnson kiisti keskiviikkona Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin väitteet, että Britannia olisi estänyt koronarokotteiden viennin maasta.

Britannian ulkoministeriö kutsui EU:n Lontoon-lähetystön edustajan puhutteluun ja lähetti Michelille kirjeen esittääkseen vastalauseensa. Michel otti puheistaan takapakkia sen jälkeen kun Britannian ulkoministeri Dominic Raab luonnehti hänen lausuntojaan täysin virheellisiksi.

EU sanoo toimittavansa 30 prosenttia alueellaan valmistetuista rokotteista vientiin, mutta Britannia ei ole julkistanut mitään tietoja omista ulkomaille lähtevistä rokotetoimituksistaan. Britannia vakuuttaa silti olevansa yksi suurimmista lahjoittajista Covax-ohjelmaan, joka toimittaa rokotteita kehitysmaihin.

EU:sta vietiin New York Timesin näkemien dokumenttien mukaan helmikuun aikana 25 miljoonaa rokoteannosta yhteensä 31 maahan. Rokotteista yli kahdeksan miljoonaa meni Britanniaan, Yhdysvaltoihin 650 000, Kanadaan kolme miljoonaa ja Meksikoon 2,5 miljoonaa annosta.

Baltian maat ehdottavat uudenlaista rokotejakoa

Baltian maat ovat puolestaan lähestyneet EU-komissiota ehdotuksella, jossa halutaan muutoksia EU:n koronarokotejakeluun. Maat ovat lähettäneet terveyskomissaarille kirjeen, jossa toivotaan väliaikaista uudelleenjakoa jäsenmaiden rokotustarpeen ja rokotteiden käytön perusteella sen sijaan, että jako perustuu asukaslukuun.

Maat ehdottavat, että järjestelmässä otettaisiin huomioon rokotteiden saatavuus, rokotusten määrä, kuolleisuus ja uusien virusmuunnosten leviäminen. Ehdotuksen mukaan rokotteiden jakelua kaikkein suurimmassa hädässä oleviin maihin pitäisi jouduttaa.

Etenkin Viron tartuntatilanne on hälyttävä. Maassa onkin huomenna määrä tulla voimaan tiukka koronasulku.