Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halonen vahvisti MTV:n uutisille: Venäjä tarjosi Suomen käyttöön Sputnik V -rokotteen valmistusteknologiaa

Presidentti Tarja Halonen vahvisti torstaina MTV:n uutisille Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik V -koronarokotteen valmistusteknologiaa.

Halonen oli MTV:n uutisten mukaan ollut yhteydessä Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajaan Valentina Matvijenkoon Maailman terveysjärjestön WHO:n pyynnöstä. WHO:n pyyntö liittyi Sputnik-rokotteen hyväksyntäprosessiin, ei tuotantoteknologian toimittamiseen.

– Kiitin tiedosta ja sanoin, että minulla ei tietenkään ole mitään valtuutusta sanoa siihen mitään sen enempää. Muuta kuin että vien asian eteenpäin hallituksessa ministeri (Krista) Kiurulle, Halonen kertoi MTV:n uutisille.

Aiemmin torstaina uutistoimisto Tassin oli kertonut, että Venäjä oli valmis toimittamaan Suomelle Sputnik V -koronarokotteen valmistamiseen sopivaa teknologiaa. Asia oli noussut esille Halosen ja Matvijenkon puhelinkeskustelun aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin STT:lle torstai-iltana, ettei siellä ollut tietoa Halosen käymistä keskusteluista.

– Se tieto meillä on, että meiltä on annettu Haloselle tietoa ylipäätään koronarokotteisiin liittyen. Eli hän on saanut taustatietoa sosiaali- ja terveysministeriöstä erilaisiin asioihin, ministeriöstä kerrottiin.

Ministeriöstä muistutettiin, että Halonen tekee omaa työtään Maailman terveysjärjestön WHO:n eurooppalaisen covid-19-ryhmän jäsenenä, ja siihen liittyen taustatietoa on hänelle annettu.

Tietotaitoa Suomessa jo on

Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Hanna Nohynek ei tiennyt etukäteen Halosen ja Matvijenkon keskustelusta.

– Suomessahan on tietotaito olemassa, miten adenovirusvektorirokotteita tehdään. Itä-Suomen yliopisto yhdessä Helsingin yliopiston kanssa on tehnyt tätä työtä jo pitkään. Seppo Yli-Herttualalla, Kalle Sakselalla ja Kari Alitalolla on tekniikka hallussa.

Kuitenkin tekniikan skaalaaminen siihen, että se täyttää myyntiluvallisen rokotteen tuotannon kriteerit, menee Nohynekin mukaan tietysti oma aikansa.

Halosen ja Matvijenkon keskusteluista kertoi aiemmin MTV:n uutiset.

Euroopan lääkevirasto aloittanut arvioinnin

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut venäläisen koronavirusrokotteen Sputnik V:n arvioinnin myyntilupahakemusta varten.

EMA kertoi arvioinnin aloittamispäätöksen perustuvan rokotteen tutkimusnäyttöön sen käytöstä aikuisilla. Tutkimusten mukaan rokote saa ihmiskehon tuottamaan koronaviruksen vasta-aineita. Sputnik V -rokote on niin sanottu vektorirokote, samoin kuin esimerkiksi Suomessakin käytössä jo oleva Astra Zenecan rokote.

Tutkimusnäytön arviointia jatketaan, kunnes saadaan päätös siitä, ovatko rokotteen hyödyt suuremmat kuin sen haitat. Mikäli EMA arvioi rokotteen vastaavan EU:n standardeja, voidaan rokotteelle sen jälkeen hakea myyntilupaa.

EMA kertoi tiedottavansa rokotteesta lisää sitten, kun sen virallinen myyntilupahakemus on jätetty.

Venäjän mukaan rokotetta voidaan toimittaa 50 miljoonalle eurooppalaiselle kesäkuusta alkaen, mikäli EMA hyväksyy rokotteen ja antaa sille myyntiluvan.

Venäläisrokote käytössä kahdessa EU-maassa

Venäläisrokote on otettu käyttöön jo muutamissa muissa maissa Venäjän lisäksi. Sputnik V sai Venäjällä käyttöluvan monta kuukautta ennen kuin sen testaukset valmistuivat. EU-maista venäläisrokote on käytössä Slovakiassa ja Unkarissa.

Helmikuussa lääketieteellinen lehti Lancet kertoi, että venäläisrokote on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Lehden mukaan kahtena annoksena annettava rokote oli osoittautunut alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokkaaksi, eikä se aiheuttanut vakavia sivuvaikutuksia. Lehti kuitenkin kirjoitti silloin, että rokotteesta tarvitaan vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä.