Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Suomalaistutkijan mukaan vapaat vaalit eivät näytä todennäköisiltä Valko-Venäjällä

Ulkomaiden tuella on tärkeä rooliinsa taistelutahdon ylläpitämisessä maan sisällä, sanoo Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Valko-Venäjän poliittinen vastakkainasettelu vaikuttaa jämähtäneen paikalleen samoin kuin Aljaksandr Lukashenka maan johtoon, mutta Suomessa vieraileva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on kuitenkin toiveikas. Väkivalloin kaduilta pois pakotetuilla kansalaisilla riittää hänen mukaansa yhä taistelutahtoa, ja Lukashenkan vallan päättyminen on hänen mukaansa vain ajan kysymys.

Tutkija Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että tilannekuva vaikuttaa kovin optimiselta. Hänen mukaansa voi olla toiveajattelua, että mielenosoitukset alkavat itsestään uudelleen kevään myötä.

Toki on myös mahdollista, että Tsihanouskaja ja hänen esikuntansa tietävät jotain toiveita herättävää kehityksestä Valko-Venäjän eliiteissä tai Venäjän linjassa, Silvan lisää.

– Mutta ulospäin näyttää kyllä erittäin huonolta, enkä itse ymmärrä, miksi ihmiset uskaltautuisivat uudelleen kaduille, Silvan sanoo.

Oppositiojohtajan rooliin toki myös kuuluu hengen ja lipun pitäminen korkealla.

– Jos ihmisille sanoo, että kyllä muutos on tulossa, mutta siihen menee vielä viisi tai kymmenen vuotta, niin sitten varmasti taisteluinto lopahtaa, Silvan sanoo.

"Venäjän kannalta riskaabelia"

Tsihanouskajan kaipaamista neuvotteluista opposition ja Lukashenkan hallinnon välillä tai Venäjän saamisesta myötävaikuttamaan sellaiseen vuoropuheluun ei näy Silvanin mukaan toistaiseksi mitään merkkejä.

– En valitettavasti usko, että Valko-Venäjälle saadaan vapaita ja aidosti rehellisiä vaaleja ainakaan tämänhetkisessä geopoliittisessa tilanteessa. Se vain on Venäjän näkökulmasta ihan hirveän riskaabeli vaihtoehto antaa valkovenäläisten valita vapaasti oma presidenttinsä, Silvan sanoo.

Hän korostaa Tsihanouskajan puheiden neuvotteluhalusta hallinnon kanssa kuitenkin osoittavan, että oppositio pyrkii pysymään tavoitteissaan jossain määrin mahdollisen rajoissa.

Tshihanouskajan niin ikään kaipaamalla ulkomaisella painostuksella on rajansa, mutta Silvanin mukaan myös tärkeä rooli rohkaisijana.

– Jos Valko-Venäjän sisällä nähdään, ettei maan kohtalo niin kovasti kiinnosta rajojen ulkopuolella, niin kyllä siitä taistelutahto laskee, Silvan sanoo.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut