Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokoteasiantuntijat pohtivat Astra Zenecan rokotteelle asetetun yläikärajan muuttamista Suomessa

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä (KRAR) pohtii seuraavassa kokouksessaan, olisiko Astra Zeneca -koronarokotteelle Suomessa annettua 70 vuoden yläikärajaa syytä muuttaa. Asia on nousemassa esille ryhmän kokouksessa 9. maaliskuuta, sanoi asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola STT:lle tiistaina.

– Sitä en lähde ennakoimaan, päätyykö asiantuntijaryhmä suosittamaan ikärajan muuttamista vai ei, Turun yliopistollisen sairaalan infektiotautiopin professori Peltola lisäsi.

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä työryhmä. Peltolan mukaan THL voi tarvittaessa tehdä päätöksen Astra Zenecan ikärajan muuttamisesta myös ilman rokoteasiantuntijaryhmän tekemää arviota.

– Euroopan lääkevirastohan antoi Astra Zenecalle myyntiluvan kaikenikäisille.

"Britanniassa rokote on todettu hyvin tehokkaaksi myös ikäihmisillä"

Peltolan mukaan voi todeta, että Astra Zenecasta Britanniasta saadut tuoreet tutkimustulokset ovat olleet myönteisiä. Havainnoivassa tutkimuksessa rokote on todettu hyvin tehokkaaksi myös ikäihmisillä.

Professori muistutti, että Astra Zenecalle Suomessa ja muissa maissa asetettu yläikäraja ei johdu siitä, että rokote olisi havaittu teholtaan heikommaksi iäkkäillä.

– Syy oli se, että tämän rokotteen tehosta iäkkäillä ei ollut vielä tietoa. Tutkimusten otoksissa oli ollut liian vähän ikääntyneitä.

Britanniassa Astra Zenecalla on rokotettu aikuisia ilman yläikärajaa.

Peltolan mukaan Yhdysvalloista odotetaan piakkoin lisätuloksia Astra Zenecan tehosta satunnaistutkimuksesta, jossa on mukana myös iäkkäitä.

Mediatietojen mukaan Astra Zenecan rokotteella on mainehaittaa, koska sen antamaa suojaa ei ole pidetty yhtä hyvänä kuin muiden koronarokotteiden. Joidenkin maiden viranomaisten mukaan se ei ole paras vaihtoehto yli 65-vuotiaille.

Demokraatti kertoi tiistaina, että THL:n mukaan myös Suomessa harkitaan Astra Zenecan yläikärajan muuttamista.