Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Turvapaikanhakijaperhe otettiin poliisin virheen takia kiinni ja vietiin kahdeksi päiväksi säilöön – poliisimiehelle sakkorangaistus

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut poliisimiehen sakkorangaistukseen turvapaikanhakijaperheen perusteettoman kiinnioton ja säilöönottoyksikköön viemisen takia. Oikeuden mukaan poliisin huolimattomuudestaan tekemän virheen takia perhe menetti vapautensa yli kahdeksi vuorokaudeksi. Tapaus sattui alkukeväällä vuonna 2017.

Nelihenkinen afgaaniperhe oli hakenut Suomesta turvapaikkaa vuonna 2016, mutta se oli evätty. Tämän jälkeen he hakivat oleskelulupaa kansainvälisen suojelun perusteella, mutta Maahanmuuttovirasto hylkäsi myös tämän hakemuksen. Perhe valitti tästä päätöksestä hallinto-oikeuteen, missä asia oli vielä vireillä maaliskuussa 2017, kun heidät otettiin säilöön.

Perheen isän mukaan he olivat menossa katsomaan lastenvaunuja, kun poliisi tuli hakemaan heidät vastaanottokeskukselle. Perheen vanhempi lapsi haettiin koulusta, ja heidän käskettiin pakata. Miehen mukaan perhe oli ensin luullut pääsevänsä toiseen vastaanottokeskukseen, sillä hänen vaimonsa oli raskaana. Perillä kuitenkin selvisi, että kyseessä oli säilöönottokeskus.

Tapahtunut aiheutti miehen mukaan koko perheelle järkytystä ja ahdistusta. Erityisen traumaattista se oli perheen alakouluikäiselle lapselle, joka joutui toimimaan asiassa tulkkina, mies kertoi.

Esimiehen syyte hylättiin

Asiassa oli syytettynä vanhempi rikoskonstaapeli ja hänen esimiehensä. Molemmat kiistivät syytteen.

Vanhempi rikoskonstaapeli katsoi toimineensa saamiensa ohjeiden mukaisesti. Hänen mukaansa häntä ei pyydetty selvittämään, oliko säilöönotolle perusteet vaan hänen annettiin ymmärtää, että asia oli jo selvitetty.

– (Syytetty) ei siten ollut laiminlyönyt selvittää yksityiskohtaisesti päätöksen täytäntöönpanokelpoisuutta, koska se ei ollut hänen tehtäväkään. Hänellä oli ollut käsitys, että (esimies) oli jo selvittänyt täytäntöönpanokelpoisuuden.

Esimiehen mukaan taas hän ei ollut määrännyt säilöönottoa muuta kuin siinä tapauksessa, että päätös on täytäntöönpanokelpoinen.

– Oli ollut säilöönoton ja kiinniottamisen suorittavien poliisimiesten asia tarkistaa vielä ennen kiinniottoa, että päätös oli täytäntöönpanokelpoinen.

Oikeus katsoi, että vanhempi konstaapeli ei selvittänyt asiaa tarpeeksi hyvin, ja hänet tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon.

– (Syytetty) oli syytteessä kuvatuin tavoin riittävästi asiaan perehtymättä määrännyt (perheen) kiinniotettavaksi ja säilöönpantavaksi, vaikka asiassa päätös ei riidattomasti ollut tapahtuma-aikaan täytäntöönpanokelpoinen.

Esimiehen syyte hylättiin.