Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen oli pohtinut moottorien lisätarkastusten tarvetta jo ennen viikonlopun dramaattista lento-onnettomuutta

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA kertoo pohtineensa tiukempia säännöksiä lentokoneiden moottorien tarkastuksille jo ennen United Airlinesin Boeing 777 -konetyypin lentokoneen lauantaista moottorivikaa.

FAA oli käynyt läpi tarkastusasiakirjoja ja huoltohistorioita joulukuisen Japan Airlinesin lentokoneen moottorivian vuoksi. Japanilaiskone oli samaa konetyyppiä kuin lauantainen turmakone, ja kummassakin koneessa oli ollut Pratt & Whitneyn 4000-sarjan suihkumoottori.

Ilmailuviranomaisen edustajan mukaan FAA oli selvittänyt joulukuisen onnettomuuden jälkeen suihkumoottorin turbiinin siivekkeen murtumisen syytä ja arvioinut, tarvitsisiko siivekkeiden tarkastuksia lisätä. Joulukuinen lento pääsi viasta huolimatta laskeutumaan ilman henkilövahinkoja.

Myös viikonloppuna tapahtuneessa onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta. Mediassa ja sosiaalisen medioiden alustoilla julkaistun kuvamateriaalin perusteella tilanne oli kuitenkin hurja. United Airlinesin lentokoneeseen tuli moottorivika pian Denverin kansainväliseltä lentokentältä lähtemisen jälkeen moottorivika ja koneesta satoi osia esikaupunkialueelle.

Samainen Pratt & Whitneyn moottori oli käytössä myös helmikuussa 2018 moottorivian saaneella United Airlinesin lennolla. Myös tämä kone pääsi laskeutumaan turvallisesti.

FAA:n edustajan mukaan ilmailuviranomainen oli käynyt jo kolmen vuoden takaisen tapauksen jälkeen läpi tuhansia turbiinin siivekkeiden tarkastukseen liittyneitä raportteja ja antaneen lentokelpoisuusdirektiivin, joka asetti tarkastuksille uusia sääntöjä.

Lautakunta: Kaksi moottorin turbiinin siivekettä murtui

Japanissa tapahtuneen moottorivian tavoin myös lauantaisen onnettomuuden takana uskotaan olevan suihkumoottorin turbiinin siivekkeiden vaurioituminen.

Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta (NTSB) kertoi maanantaina, että alustavien tietojen mukaan lauantaisen onnettomuuden pääepäilty olisi metallin väsyminen.

NTSB:n mukaan alustava onnettomuuspaikalla tehdyn tutkimuksen perusteella vahingot viittaavat metallin väsymiseen. Asiasta kertoi maanantaisessa tilannekatsauksessa NTSB:n hallituksen jäsen Robert Sumwalt.

Hän kertoi Boeing 777-200 koneen toisen moottorin kahden turbiinin siivekkeen murtuneen. Yksi siivekkeistä löytyi sittemmin lentokentältä, kun taas toinen oli jäänyt kiinni moottoriin.

FAA:n johtaja Steve Dickson sanoi jo aiemmin, että alustavat tiedot viittaisivat siihen, että turbiinien siivekkeiden tarkastuksia pitäisi lisätä. Ongelmaksi koituneita siivekkeitä käytetään ainoastaan kyseisessä moottorityypissä, jota puolestaan käytetään ainoastaan 777-konetyypin lentokoneissa.

Lähes 130 Boeingin konetta vedettiin pois liikenteestä

Lentokonevalmistaja Boeing kertoi maanantaina, että kaikkien kyseisellä Pratt & Whitneyn moottorityypillä varustettujen Boeing 777 -mallin koneiden lentäminen on toistaiseksi keskeytetty. Kaikkiaan 128 koneesta 69 oli käytössä ja 59 varastoituna.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun FAA oli määrännyt, että osaan konetyypin lentokoneista tulisi tehdä ylimääräisiä tarkastuksia.

Unitedin lisäksi koneita oli käytössä myös ainakin japanilaisilla ja eteläkorealaisilla lentoyhtiöillä.

FAA:n Dicksonin mukaan ilmailuviranomaisen edustajat tapasivat sunnuntai-iltana Pratt & Whitneyn ja Boeingin edustajia. Pratt & Whitney kertoi tekevänsä yhteistyötä NTSB:n tutkinnan kanssa.

Tapaus herätti moottorien huoltoon liittyviä kysymyksiä

Sosiaalisessa mediassa levisi lauantain onnettomuuden jälkeen video, jolla näkyy United Airlinesin koneen vioittunut moottori. Videolla näkyy, kuinka moottorin ympäriltä on kuoriutunut valtaosa tavallisesti näkyvästä metallipinnasta. Moottori on osittain tulessa ja heiluu epävakaan näköisenä ilmavirran vaikutuksesta.

Ilmailuasiantuntijoiden mukaan lauantainen tapaus herätti moottorien huoltoon liittyviä kysymyksiä erityisesti Pratt & Whitneyn ja Unitedin osalta.

– Kaikkien näiden palvelusvuosien jälkeen on epätodennäköistä, että kyseessä olisi suunnitteluvirhe moottorissa, sanoi yhdysvaltalaisen Teal Groupin ilmailuanalyytikko Richard Aboulafia.

Aboulafia painotti vian liittyvän moottorien huoltamiseen, eikä uskonut tuoreen tapauksen vertautuvan esimerkiksi Boeingin 737 Max -lentokonetyypin ongelmiin.

Boeingin erittäin suositut 737 Max -mallin koneet olivat vastikään lentokiellossa lähes kahden vuoden ajan kuolemiin johtaneiden lento-onnettomuuksien vuoksi. Konemallin kahdessa onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019 kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Konemalli joutui lentokieltoon maaliskuussa 2019, mutta lentokielto on sittemmin poistettu.