Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Syyllisyytensä maltalaistoimittajan murhaan tunnustanut mies sai 15 vuoden vankeustuomion

Maltalla tuomari on antanut maltalaistoimittaja Daphne Caruana Galizian murhan tunnustaneelle miehelle 15 vuoden vankeustuomion.

Tuomion saanut mies oli syytettynä Caruana Galizian tappaneiden räjähteiden hankkimisesta, asentamisesta ja räjäyttämisestä. Vincent Muscat tunnusti aiemmin tänään syyllisyytensä oikeudenkäyntiä edeltävässä kuulemisessa. Samoin syyttein on syytettynä myös kaksi muuta miestä.

Tuomiota antaessaan tuomari sanoi ottaneensa päätöksessään huomioon sen, että tuomion saanut Muscat oli tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa Välimeren saarivaltiota ravisuttaneen murhan tutkinnassa.

Korruptiota tutkinut toimittaja Caruana Galizia sai surmansa autopommi-iskussa vuonna 2017. Syytettynä ollut kolmikko pidätettiin pari kuukautta myöhemmin.

Aiemmin tänään dramaattisessa oikeudenkäyntiä edeltävässä kuulemisessa Muscatin asianajaja Marc Sant kertoi asiakkaansa haluavan antaa tunnustuksen. Muscatin kerrottua tunnustavansa syyllisyytensä tuomari Edwina Grima painotti Muscatin asianajajalle syytteiden vakavuutta ja sanoi niiden voivan johtaa jopa elinkautiseen.

Entistä pääministeriä syytettiin liittolaistensa suojelusta

Toimittajan murha ravisutti Välimeren saarivaltiota ja jättiä jälkiä myös maan politiikkaan.

Caruana Galizia oli ennen kuolemaansa syyttänyt maan silloista pääministeriä Joseph Muscatia ja muita Maltan poliitikkoja korruptioon sekaantumisesta. Pääministeri jätti lopulta tehtävänsä viime vuoden tammikuussa murhaan liittyneen skandaalin vuoksi.

Joseph Muscatin on syytetty suojelleen liittolaisiaan murhan tutkimuksien yhteydessä. Hänen tilalleen maan pääministeriksi nousi Robert Abela. Reilun vuoden maata johtaneen Abelan isä George Abela toimi Maltan presidenttinä vuosina 2009–2014.

Entinen pääministeri Joseph Muscat ja syyllisyytensä tunnustanut Vincent Muscat eivät ole nimistään huolimatta sukua toisilleen.

Myös liikemies Yorgen Fenechiä syytetään murhasta

Vuonna 2017 pidätetyn kolmikon syytetään toteuttaneen iskun, mutta liikemies Yorgen Fenechin uskotaan olleen aivot murhan takana. Murhasta syytetty liikemies odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä.

"Yhden naisen Wikileaksiksi" nimetty Caruana Galizia oli ennen kuolemaansa tutkinut myös Fenechin omistaman 17 Black -yhtiön toimintaa, rahanpesua ja polttoaineen salakuljetusta. Fenech otettiin kiinni vuoden 2019 loppupuolella.

Murhasta syytetty liikemies on puolestaan osoittanut autopommi-iskusta syyttävällä sormella Keith Schembriä, jota entisen pääministerin Joseph Muscatin on syytetty suojelleen murhatutkinnassa. Schembri oli Muscatin kansliapäällikkö ja lapsuudenystävä. Schembri erosi tehtävästään vuoden 2019 marraskuussa.

Caruana Galizia oli Schembrin lisäksi syyttänyt myös Muscatin hallituksen matkailuministeriä Konrad Mizzia korruptiosta. Sekä Schembri että Mizzi kiistivät syyllistyneensä korruptioon.