Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 130 Boeingin konetta vedettiin pois liikenteestä United Airlinesin moottorivian vuoksi

Lentokonevalmistaja Boeing kertoi maanantaina, että kaikkien sen tietyllä moottorityypillä varustettujen Boeing 777 -mallin koneiden lentäminen on toistaiseksi keskeytetty.

Päätös tehtiin, kun Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA oli määrännyt, että osaan konetyypin lentokoneista tulisi tehdä ylimääräisiä tarkastuksia.

FAA antoi määräyksen, kun United Airlinesin lentokoneeseen tuli pian Denverin kansainväliseltä lentokentältä lähtemisen jälkeen moottorivika ja koneesta satoi osia esikaupunkialueelle.

United Airlines kertoi lopettavansa väliaikaisesti lentämisen yhteensä 24:llä Boeing 777 -konetyypin lentokoneella, joissa on sama Pratt & Whitneyn 4000-sarjan moottori kuin onnettomuuskoneessa. FAA:n johtajan Steve Dicksonin Twitterissä ilmoittama päätös lisätarkastuksista koskee nimenomaan koneita, joista löytyy samainen Pratt & Whitneyn moottori.

Myös monet muut yhtiöt ilmoittivat päätöksen jälkeen keskeyttävänsä lennot konemallilla, joista löytyy kyseinen moottori. Muun muassa Japan Airlines ja All Nippon Airways kertoivat keskeyttävänsä lennot, kuten myös korealaisyhtiöt Korean Air ja Asiana.

Finnairilla ei yhtiön nettisivujen mukaan ole käytössä kyseisen mallin koneita.

Boeingin mukaan kyseistä konetyyppiä Pratt & Whitney -moottorilla on käytössä lähes 130.

Moottori löi tulta ilmavirran riepoteltavana

Sosiaalisessa mediassa levisi lauantain onnettomuuden jälkeen video , jolla nähtävästi näkyy United Airlinesin koneen vioittunut moottori. Videolla näkyy, kuinka moottorin ympäriltä on kuoriutunut valtaosa tavallisesti näkyvästä metallipinnasta. Moottori on osittain tulessa ja heiluu epävakaan näköisenä ilmavirran vaikutuksesta.

Koneesta pudonneet osat aiheuttivat jossain määrin omaisuusvahinkoja. Osia putosi muun muassa talojen pihoille ja paikalliseen puistoon. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Kone palasi moottorivian vuoksi Coloradon osavaltion pääkaupungin Denverin kansainväliselle lentokentälle, jonne sen onnistui laskeutua turvallisesti.

Lentokonevalmistaja Boeing on ottanut viime vuosina pahasti takkiin lento-onnettomuuksien vuoksi.

Boeingin erittäin suositut 737 Max -mallin koneet olivat vastikään lentokiellossa lähes kahden vuoden ajan kuolemiin johtaneiden lento-onnettomuuksien vuoksi. Konemallin kahdessa onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019 kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Konemalli joutui lentokieltoon maaliskuussa 2019, mutta lentokielto on sittemmin poistettu.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.