Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump tekee pesäeroa entisiin liittolaisiinsa – kehottaa republikaaneja vaihtamaan johtajaa senaatissa McConnellin tuomittua ex-presidentin puheessaan

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump on tehnyt jälleen pesäeroa entisiin liittolaisiinsa.

Paikallista aikaa tiistaina Trump kehotti republikaanisenaattoreita vaihtamaan johtajaansa senaatissa sen jälkeen, kun Mitch McConnell oli tuominnut Trumpin toiminnan puheessaan lauantaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump sanoi, ettei puolue voi enää ikinä olla kunnioitettu tai vahva, jos puolueen johdossa on McConnellin kaltaisia ihmisiä. Hän kutsui entistä liittolaistaan muun muassa "juroksi, synkäksi ja hymyilemättömäksi poliittiseksi kehäraakiksi".

– Jos republikaanisenaattorit aikovat pysyä hänen leirissään, he eivät voita enää uudelleen, Trump sanoi tiedotteessa.

Yhdysvaltalaislehti US A Todayn mukaan Trumpin tiedotteen julkaisi ex-presidenttiin yhdistetty poliittinen Save America -liike.

Senaatin republikaanien johtaja McConnell kertoi lauantaina äänestäneensä virkasyyteoikeudenkäynnissä Trumpin vapauttamisen puolesta, mutta pitävänsä silti tätä "käytännössä ja moraalisesti" syypäänä Capitolin tammikuiseen mellakkaan.

Tiistainen tiedote oli Trumpin pisin politiikkaan liittyvä kommentti sen jälkeen, kun tämä jätti Valkoisen talon tammikuun 20. päivänä.

Trump otti kunnian McConnellin jatkokaudesta

Ex-presidentti on syyttänyt McConnellia siitä, että republikaanit menettivät vaalien myötä senaatin hallinnan. Edustajainhuoneen puolella nähdyn vaalimenestyksen Trump on puolestaan arvioinut olleen omaa aikaansaannostaan.

Lisäksi hän otti kaiken kunnian siitä, että kentuckylaissenaattori McConnellin onnistui varmistaa jatkokausi senaatissa.

– Kadun vain sitä, että McConnell "aneli" minulta voimakasta tukea Kentuckyn suurenmoisten asukkaiden edessä vuoden 2020 vaaleissa, ja minä annoin sen hänelle, Trump sanoi.

– Ilman tukeani McConnell olisi hävinnyt, ja hävinnyt pahasti.

78-vuotias McConnell on ollut senaatissa jo vuodesta 1984 lähtien. Edellisten kuuden vuoden ajan hän oli vallan kahvassa senaatin enemmistöjohtajana.

Trump uhkasi käyttää suosiotaan republikaanien keskuudessa antaakseen tukensa niille republikaaniehdokkaille, jotka kannattavat hänen omaa agendaansa. Seuraavat kansalliset vaalit järjestetään vuonna 2022.

– Kun se on tarpeen ja soveliasta, aion tukea esivaaleissa kilpailijoita, jotka kannattavat Make America Great Again -ajatusta ja Amerikka ensin -politiikkaamme, hän sanoi.

Oikeushuolien kanssa painiva Trump erotti asianajajansa

Oikeushuolien kanssa painiva Trump on nähtävästi katkaissut ainakin ammatillisesti välinsä myös henkilökohtaiseen asianajajaansa Rudy Giulianiin.

Ex-presidentin neuvonantajan Jason Millerin mukaan Giuliani ei enää edusta Trumpia missään lakiasioissa. Miller kertoi asiasta uutiskanava CNN :lle tiistaina paikallista aikaa.

New Yorkin entinen pormestari Giuliani johti Trumpin epäonnistunutta kampanjaa kääntää marraskuisten presidentinvaalien tulos mieleisekseen oikeustoimin. Giuliani oli edustanut presidenttiä lakiasioissa vuosien ajan, kertoo CNN.

Uutiskanavan mukaan Trump oli osoittanut turhautumistaan Giulianiin viime kuussa sen jälkeen, kun Trumpista tuli ensimmäinen presidentti, joka asetettiin kahdesti virkasyytteeseen.

Trumpia ja Giuliania vastaan nostettiin siviilikanne

Trumpia ja Giuliania vastaan nostettiin tiistaina siviilikanne loppiaisena tapahtuneesta kongressitalon hyökkäyksestä. Kanne nostettiin Trumpin toisen virkasyyteoikeudenkäynnin jälkimainingeissa.

Kanteen nostivat kansalaisoikeusjärjestö NAACP sekä kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustaja Bennie Thompson. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN sekä uutistoimisto AFP.

Kanteessa Trumpia ja Giuliania syytetään loppiaisen tapahtumien suunnittelemisesta yhdessä äärioikeistolaisten järjestöjen Oath Keepersien ja Proud Boysien kanssa. Kanteen mukaan tämä rikkoi vanhaa Ku Klux Klan -lakina tunnettua lakia, joka kriminalisoi väkivaltaiset salaliitot.

Kanne nostettiin Trumpin toisen virkasyyteoikeudenkäynnin jälkimainingeissa.

Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Trump vapautettiin odotetusti syytteestä senaatin äänestyksessä myöhään lauantaina Suomen aikaa.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi ilmoitti tiistaina suunnitelmista perustaa riippumaton komissio, joka tutkisi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon hyökkäystä. Ajatus komissiosta on saanut kannatusta myös republikaaneilta.

Trumpin läheinen neuvonantaja on kertonut CNN:lle, että ex-presidentti on huolissaan siitä, että häntä voivat odottaa syytteet kongressitalon mellakoinnin vuoksi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.