Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Yön uutiskooste | Korona rökittää henkilöstöravintoloita, hallitus vastaa välikysymykseen EU:n elpymispaketista, malli perhevapaauudistukseksi esittelyssä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Korona rökittää henkilöstöravintoloita

Korona kurittaa edelleen rajusti henkilöstöravintoloita. Ruokailijoiden määrä kyntää yhä pahasti alamaissa, eikä nopeaa helpotusta tilanteeseen ole näköpiirissä.

Kolmesta alan yrityksestä eli Compass Groupista, Sodexosta ja Antellilta kerrotaan, että henkilöstöravintoloissa on kokonaisuutena ottaen noin puolet tai jopa yli puolet vähemmän asiakkaita kuin aikana ennen koronaa. Asiakkaiden vähäisyyden vuoksi iso joukko ravintoloita on väliaikaisesti suljettu ja joissakin tapauksissa sopimukset asiakasyritysten kanssa ovat päättyneet kokonaan.

Hallitus vastaa kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen EU:n elpymispaketista

Hallitus vastaa tänään eduskunnassa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin.

Välikysymyksen tehneet puolueet katsovat, että tukipaketti ei ole Suomen etujen mukainen. Ne pelkäävät myös, että miljardipaketti ei jää kertaluonteiseksi.

Kokoomus ei ole mukana kolmen puolueen välikysymyksessä, mutta jättää asiasta tänään oman epäluottamuslause-esityksensä.

Epäluottamuslause-esityksistä äänestetään huomenna eduskunnan täysistunnossa.

Ministeri Pekonen esittelee mallin perhevapaauudistukseksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) esittelee tänään hallituksen kaavaileman mallin perhevapaauudistukseksi. Uudistuksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.

Ratkaisu on STT:n tietojen mukaan hyvin samantyyppinen kuin noin vuosi sitten esitellyssä mallissa, mutta jotkin yksityiskohdat, kuten ansiosidonnaisten päivien lukumäärä, ovat valmistelussa eläneet.

Tutkimus: Kokeneita kuntapäättäjiä riveihinsä saavat puolueet etulyöntiasemassa kunnanhallituksen paikkajaossa

Kunnanhallituksen paikkajaossa menestyvät puolueet, joilla on riveissään useita uudelleenvalittuja valtuutettuja, tuore tutkimus esittää. Vastaavasti valtuutettujen kokemattomuus voi selittää, miksi jonkin puolueen edustus hallituksessa jää valtuustoedustusta vaatimattomammaksi.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi edelliskaudella syntyneet puoluerajat ylittävät verkostot ja valtuutettujen keskuudessa saavutettu luottamus voivat selittää sitä, miksi kokemus korostuu hallituksen paikkajaossa.

Tutkimusta ovat olleet tekemässä muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Turun yliopiston tutkijat. Aineistona olivat neljät kuntavaalit vuosina 2000–2012.

Kulttuurirahasto myönsi 25 miljoonaa euroa apurahoja - suurimmat potit Selloakatemialle ja Kolttakulttuurisäätiölle

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt apurahoja tieteeseen ja taiteeseen yhteensä 25 miljoonaa euroa. Kulttuurirahastosta kerrotaan, että apurahaa on myönnetty 1 023 hakijalle.

Taiteen puolella apurahan sai joka kymmenes hakija, kun tieteessä vastaava osuus oli joka kahdeksas.

Kokovuotisia työskentelyapurahoja sai nyt 500 hakijaa. Eniten kokovuotisia apurahoja myönnettiin väitöskirjojen tekemiseen.

Suurimmat apurahat ovat arvoltaan 200 000 euroa. Ne myönnettiin Selloakatemialle ja Kolttakulttuurisäätiölle.

Yhdysvaltalaismediat: Edustajainhuoneen puhemies Pelosi aikoo perustaa komission tutkimaan kongressitalon hyökkäystä

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi on ilmoittanut suunnitelmista perustaa komissio, joka tutkisi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon hyökkäystä. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaiset uutiskanavat CNN ja CNBC.

Puhemiehen mukaan ulkopuolisen ja riippumattoman komission perustaminen kotimaisen terroristihyökkäyksen tutkimiseksi on seuraava askel kansakunnan turvallisuuden suojaamiseksi.

Pelosi ilmoitti aikeista maan entisen presidentin Donald Trumpin toisen virkasyyteoikeudenkäynnin jälkimainingeissa. Trump sai kongressitalon hyökkäyksen vuoksi virkasyytteen kapinaan kiihottamisesta, mutta hänet vapautettiin lauantaina senaatissa.

Carolinan Teräväinen kirjautti hurjat tehot, kun joukkue voitti Laineen Columbuksen 7-3

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen teki hurjat tehopisteet 1+3, kun Carolina voitti Columbus Blue Jacketsin murskaavasti 7–3.

Myös entiset ketjukaverit Sebastian Aho ja Patrik Laine pääsivät ottamaan mittaa tosistaan. Vahvempi oli yhden maalin ja yhden syötön Carolinalle tehnyt Aho. Laine kirjautti yhden syötön Columbukselle.

Columbuksen maalilla Carolinan laukauksia otti vastaan Joonas Korpisalo, joka päästi viisi maalia ja onnistui torjunnoissa 20 kertaa. Kolmanteen erään joukkue vaihtoi maalille Elvis Merzlikinsin.

Hurricanes ja Blue Jackets kohtasivat kolmannen kerran tällä kaudella. Aiemmista peleistä kumpikin joukkue on voittanut yhden.

Kolmanneksi sijoitettu Osaka varmisti välieräpaikan Australian avoimissa

Australian avoimessa tennisturnauksessa kolmanneksi sijoitettu Japanin Naomi Osaka on varmistanut naisten kaksinpelin välieräpaikan. Puolivälierässä 23-vuotias Osaka kohtasi Taiwanin kokeneen mutta sijoittamattoman Hsieh Su-wein.

Osaka voitti Hsiehin erin 6–2, 6–2 tyhjällä Rod Laver -areenalla. Maailman tennishuiput pelaavat Australiassa täysin ilman yleisöä Melbourneen määrättyjen tiukkojen koronavirusrajoitusten vuoksi.

Osakalla on vyöllään kolme grand slam -voittoa. Australian avoimista Osaka lähti kotiin voittajana vuonna 2019. Viime vuonna hän voitti toista kertaa Yhdysvaltain avointen naisten kaksinpelin. Osaka on parhaillaan maailmanlistalla kolmantena. (Lähde: AFP)