Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

BBC: Mystinen lihansyöjätauti ihmetyttää tutkijoita – tapaukset moninkertaistuneet Australiassa, syyllisiksi epäillään opossumeja

Myös lihansyöjätautina tunnetut buruli-haavaumat ovat moninkertaistuneet viime vuosina Australiassa, kertoo BBC. Suomessa asiasta kertoo muun muassa MTV Uutiset.

Kyseessä on infektiotauti, jonka aiheuttaa Mycobacterium ulcerans -bakteeri. Se kuuluu samaan bakteerisukuun, joka aiheuttaa tuberkuloosia ja lepraa.

Taudin alkuvaiheessa sairastuneeseen ilmestyy yleensä kivuton kyhmy tai turvonnut alue. Kyhmy muuttuu haavaumaksi, joka voi olla ihon sisäpuolelta suurempi kuin sen ulkopuolelta.

Ihoa ja kudosta tuhoava tauti aiheuttaa avohaavoja ja voi levitä luuhun asti. Taudin saa yleensä käsiin tai jalkoihin, ja monesti bakteerin aiheuttamia haavoja joudutaan hoitamaan leikkauksilla. Pahimmissa tapauksissa täytyy turvautua amputaatioon.

– Se voi syödä koko raajan, BBC:n haastattelema australialainen tartuntatautilääkäri ja buruli-haavaumien asiantuntija Daniel O'Brien kertoo.

Tautia hoidetaan vahvalla antibioottien ja steroidien lääkekuurilla, jota sairastunut saattaa joutua syömään kuukausien ajan. Tymäkät lääkkeet aiheuttavat monille voimakkaita sivuoireita, kuten pahoja vatsavaivoja.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan buruli-haavaumia esiintyy ainakin 33 maassa. Järjestö kuvailee taudin olevan "laiminlyöty" trooppinen sairaus, jota tavataan yleensä köyhissä maissa, joiden terveydenhuolto on heikko. Tautia esiintyy muun muassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Länsi-Tyynellämerellä. Ensimmäisen kerran infektiotauti havaittiin Ugandassa vuonna 1897.

Tautiin ei ole kehitetty rokotetta tai muuta ennaltaehkäisymenetelmää, eikä sen leviämistapaa ihmisiin tunneta tarkkaan.

BBC:n mukaan Australiassa taudin leviämisen syypäiksi epäillään pussirottia eli opossumeita.

Kaikkiruokaiset pussieläimet sairastavat myös lihansyöjätautia ja niiden ulosteista on löydetty Mycobacterium ulcerans -bakteeria.

Yhden teorian mukaan tauti kulkeutuisi hyttysten mukana opossumin ulosteista ihmisen verenkiertoon. Tutkijat pitävät myös mahdollisena, että tauti tarttuu ulosteiden kanssa kosketuksissa olleesta maaperästä tai suoraan opossumeista ihmisiin.

Opossumit viihtyvät usein ihmisasutusten läheisyydessä, sillä esimerkiksi istutukset tarjoavat niille ravintoa. Monet australialaiset kasvattavat pihoillaan myös maan alkuperäislajistoon kuuluvia puita, joihin opossumit rakentavat pesiään.

– Opossumit rakastavat niitä. Ne elävät niissä ja ulostavat ympäriinsä, Australian valtion tiede- ja tutkimusorganisaatio Csiron erikoistutkija Kim Blasdell kertoo.

Blasdellin mukaan lihansyöjätautitapauksia on runsaasti seuduilla, joille rakennetaan paljon.

Tämän takia paikallinen eläimistö joutuu ahtautumaan aiempaa pienemmille luonnonvaraisille alueille, mikä edistää tautien leviämistä eläinten keskuudessa. Elinalueiden supistumisen myötä myös ihmiset joutuvat aiempaa useammin tekemisiin villieläinten kanssa.

Tutkijat ovat jo vuosia varoittaneet, että elinympäristöjen tuhoaminen voi johtaa uusien eläinperäisten tautien leviämiseen.

Australiaa ei ole aiemmin pidetty lihansyöjätaudin tyypillisenä leviämisalueena. Esimerkiksi Victorian osavaltiossa tapaukset ovat kuitenkin moninkertaistuneet vuodesta 2014 lähtien. Koko maailmassa tautitapauksien määrä on ollut kasvussa vuodesta 2016. Infektioon sairastuu tätä nykyä noin 3 000 ihmistä vuosittain.

Tutkijoiden mukaan on erittäin tärkeää selvittää, kuinka lihansyöjätauti tarttuu ihmisiin ja missä sitä esiintyy. Tauti saattaa entisestään lisääntyä tulevaisuudessa.

– Jos emme saa vastauksia näihin tärkeisiin kysymyksiin, joudumme todella kamppailemaan sairauden kontrolloimiseksi, O'Brien sanoo.