Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ystävä kuin sveitsiläinen kello – kun Ria-Noora Tenhunen tunsi jäävänsä yksin, näytti sosiaalinen media voimansa

Luotettava kuin sveitsiläinen kello. Maailman positiivisin ihminen. Sympaattinen ja huolehtiva. Savolaiseksi melko fiksu.

Tällä tavalla Ria-Noora Tenhusen, 21, poikaystävä kuvaili mielitiettyään Facebookin Joensuu-ryhmässä tammikuussa. Ilmoituksen tarkoitus oli löytää Ria-Nooralle uusia ystäviä, ja siinä sosiaalinen media totisesti näytti voimansa.

– Sain ainakin kaksikymmentä vastausta. En olettanut saavani yhtään.

Tenhunen ehti olla lopen kyllästynyt istumaan yksiössään yksin.

Kotikaupunki Kuopio vaihtui tuoreen rakkauden myötä Joensuuksi. Poikaystävä asuu näppärästi naapurikerrostalossa, mutta muuten elämä on kahden viime kuukauden aikana ollut tylsää.

Onttoa tunnetta lisäsi se, ettei tarjoilijaksi pian valmistuvalle Tenhuselle ole löytynyt Joensuusta töitä.

– Työnantajilta on tullut vastauksia, että mielellään ottavat haastatteluun, kun koronatilanne helpottaa. Olen nyt tehnyt lastenvahtitöitä.

Uusien sometuttavuuksien kanssa Tenhunen on kirjoittanut viestejä. Joukosta on jo löytynyt saman ikäinen nainen, jonka kanssa Tenhunen on käynyt kahvilla ja istumassa iltaa.

Aikuisiällä ystävien saaminen ei ole välttämättä helppoa.

Jos työ- tai harrastusympyröistä ei löydy samanhenkistä seuraa, kannustaa Ria-Noora Tenhunen kokeilemaan rohkeasti myös verkon kautta. Mitään siinä ei häviä, mutta parhaimmassa tapauksessa saattaa löytyä sydänystävä, hän sanoo.

Facebook-päivitykseen vastasi joukko eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, mikä on Tenhusen mielestä rikkaus. Heti ensimmäisistä viesteistä Tenhunen on aistinut, kohtaavatko kemiat.

– Olen itse aika rempseä ja energinen, vähän säheltäjä. Positiivinen ihminen on minun tyyppiäni.

Toisaalta Tenhunen tunnustaa olevansa alkuun ujo ja jännittävänsä uusia ihmisiä. Kaverinhaussa on pitänyt uskaltaa olla avoin ja kertoa itsestä asioita.

– Olen ajatellut, että mieluummin jännitän uuden ihmisen kanssa sen puoli tuntia kuin olen koko ajan yksin. Se on paljon inhottavampaa.

Myös poikaystäväänsä Tenhunen tutustui netin kautta, Tinderissä.

Jos kirjoittaminen ei ole oma juttu, on tutustumiseen muitakin keinoja. Tenhunen on lähettänyt uusien tuttavuuksien kanssa muun muassa videoita Snapchatin kautta.

– Videoista huomaa ihmisen elekielen ja äänenpainot. On helpompi tulkita ihmistä kuin pelkän viestin perusteella.

Tenhunen sanoo olevansa sitä tyyppiä, jolla on mieluummin muutama oikein läheinen ystävä kuin iso kaveripiiri.

Hyvän ystävyyden merkki on hänen mielestään tunne siitä, että kaikesta voi puhua.

– On turvallinen tunne siitä, että tuohon ihmiseen voin luottaa.

Ystävyys on tuottanut myös pettymyksiä. Välit parhaaseen ystävään katkesivat neljä kuukautta sitten. Naiset tutustuivat toisiinsa ensimmäisen luokan ensimmäisenä koulupäivänä. Yhteiseen historiaan kuului myös kämppiksinä asumista.

Aikuisiän erilaiset elämäntilanteet saivat aikaan erimielisyyksiä, jotka eivät ratkenneet.

– Harmittaa se, sillä hän on minulle yhä rakas. Olen sanonut, että jos jotain tulee, soittaa voi aina.