Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii sakkoa Aarnion luvattomasta auttamisesta syytetylle poliisimiehelle – syytetty kiistää

Ylikonstaapelin epäillään toimineen Aarnion myyränä, kun tätä epäiltiin rikoksista.

Syyttäjä vaatii Helsingin poliisin entiselle rikosylikonstaapelille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rikosepäilyn mukaan Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio pyysi rikosylikonstaapelia tarkkailemaan, onko jokin poliisiyksikkö suorittamassa Aarnioon liittyvää salaista tiedonhankintaa. Syyttäjän mukaan syytetty rikosylikonstaapeli käytti tällaiseen tarkkailuun työaikaansa kahtena päivänä loppuvuonna 2016.

Syytetty kiistää toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla miltään osin. Hän katsoo myös, että teko olisi kokonaisuutena ottaen vähäinen siinäkin tapauksessa, että syytteessä kuvatut teot pitäisivät paikkansa.

Syytetty on sittemmin irtisanottu Helsingin poliisista. Hän on valittanut irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.

Todistusaineistona WhatsApp-viestit

Syytteen mukaan ylikonstaapeli oli kertonut Aarniolle nähneensä mahdollisesti keskusrikospoliisin rikostutkijan, joka Aarnion taannoisessa huumerikosasiassa tutki niin sanotun Pasilan miehen televalvontatietoja. Hän on syytteen mukaan myös työajallaan tarkistanut harmaan pakettiauton, josta käsin Aarniota mahdollisesti tarkkailtaisiin.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista kesäkuussa 2019. Oikeuden mukaan juuri Aarnio oli Pasilan mies.

Syyttäjän keskeistä todistusaineistoa ovat WhatsApp-sovelluksessa lähetetyt viestit. Syytetty ylikonstaapeli on poliisitutkinnassa myöntänyt, että hän oli viestittelyn toinen osapuoli.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle syytetty kuitenkin sanoo, että hänen viestinsä Aarniolle eivät vastanneet todellisia tapahtumia. Hän kertoo vastailleensa Aarniolle lähinnä saadakseen tämän rauhoittumaan.

Aarnio oli syyteharkinnan aikaan jo epäiltynä niin kutsutusta Vuosaaren palkkamurhasta. Syyttäjä ei nostanut syytettä yllytyksestä virkarikokseen, koska rangaistus olisi ollut enimmillään sakkoja eikä sillä olisi ollut vaikutusta kokonaisrangaistukseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion elinkautiseen vankeuteen joulukuussa. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.