Lääkärit ilman rajoja perää tasa-arvoa koronarokotteiden jakeluun – köyhät maat rokotejonon hännillä

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) sanoo olevansa kauhuissaan siitä, miten epäoikeudenmukaisesti koronarokotteet jakautuvat eri maailman maille.

Järjestö kantaa huolta etenkin eteläisen Afrikan tilanteesta. Etelä-Afrikassa, Mosambikissa, Eswatinissa (Swazimaassa) ja Malawissa leviää erittäin tarttuva uusi koronavirusmuunnos, mutta kolme viime mainittua maata eivät ole järjestön mukaan saaneet yhtään rokoteannosta riskiryhmiensä ja etulinjan terveydenhuoltohenkilöstönsä suojelemiseksi.

– Köyhimpien maiden ihmiset näyttävät olevan rokotejonon hännillä, MSF:n operatiivinen johtaja Christine Jamet sanoo tiedotteessa.

– Rokotuksia tarvitaan kiireellisesti eteläisen Afrikan maissa, joissa aggressiivinen viruskanta leviää, ja jonka edessä niiden terveydenhuoltojärjestelmä on voimaton.”

Esimerkiksi Malawissa uusien koronatapausten määrä lisääntyi räjähdysmäisesti tammikuussa ja on kaksinkertaistunut aina neljän tai viiden päivän välein.

– Jos Malawilla olisi 40 000 rokoteannosta, voisimme ainakin aloittaa rokottamalla terveydenhoitohenkilökuntaa alueilla, joilla tartuntoja on eniten. Ilman tätä tilanne on pian kestämätön, kuvailee tiedotteessa MSF:n Malawin-toimintoja johtava Marion Pechayre.

Malawissa lähes 1 300 etulinjan terveydenhoidon työntekijää on järjestön mukaan saanut positiivisen testituloksen ja yhdeksän on kuollut.

MSF kehottaa niitä hallituksia, jotka ovat saaneet enemmän annoksia kuin tarvitsevat riskiryhmien rokottamiseen, jakamaan annoksensa pikaisesti, jotta muut maat voivat alkaa rokottaa. Rokotevalmistajia järjestö patistaa varmistamaan, että etusija annetaan maille, joiden on kiireellisesti suojeltava terveydenhoitohenkilöstöään.

Ruotsi valmistelee digitaalista koronarokotustodistusta

Ruotsin hallitus haluaa ottaa kesään mennessä käyttöön digitaalisen todistuksen saadusta koronavirusrokotuksesta. Tavoite on sama kuin Tanskalla, joka kertoi eilen suunnittelevansa koronapassin käyttöönottoa muun muassa ulkomaanmatkojen varalle.

– Rokotustodistus on melkein yhtä kaivattu asia kuin itse rokotus, sanoo sosiaaliministeri Lena Hallgren.

Digitalisaatiosta vastaavan ministerin Anders Ygemanin mukaan kaikilla rokotetuilla on oikeus saada rokotuksesta todistus. Sen pitää noudattaa kansainvälisiä standardeja ja olla helppo käyttää, Ygeman sanoo.

– Tavoitteemme on, että työ sujuu mahdollisimman nopeasti ja että digitaalinen infrastruktuuri on valmis kesään mennessä, Ygeman kertoi.

Ruotsissa ainakin yhden koronarokotusannoksen on saanut tähän mennessä noin 264 000 ihmistä. Kansanterveysviranomaisen mukaan rokotusjärjestystä on nyt tarkennettu siten, että toisessa vaiheessa ryhdytään rokottamaan kaikki yli 65-vuotiaat aiemmin suunnitellun yli 70-vuotiaiden sijaan.

Ruotsi tekee tiliä vanhusten koronakuolemista

Ruotsissa joukko hoivakodeissa olleita vanhuksia kuoli koronapandemian alkuvaiheissa yksin, koska henkilökuntaa ja omaisia kiellettiin olemasta samassa tilassa koronasairaan kanssa. Tieto paljastuu tarkastusviranomainen Ivon (Inspektionen för vård och omsorg) selvityksestä.

Ivo perehtyi tarkemmin noin 100 hoitokodin tilanteeseen 55 kunnassa. Suurimmasta osasta kuntia löytyi moitittavaa. Esimerkiksi Göteborgissa kuoli Ivon mukaan vanhuksia yksinään, koska henkilökunnan tai omaisten ei sallittu tartuntojen pelossa pandemian alkuvaiheessa valvoa koronaan sairastuneen vanhuksen vierellä.

Göteborgin korkein vanhustenhuollosta vastaava viranomainen Elisabet Lann sanoo uutistoimisto TT:lle, ettei tiedä mistä, käsky on tullut.

Vastaava tapaus löytyi Solnassa sijaitsevasta hoitokodista, jossa hoitajia ohjeistettiin olemaan menemättä koronaa sairastaneiden vanhusten luo, mikä vaikeutti hoitoa.

Ruotsissa löytyi sairastuneita ihmisiä kuolleina myös kodeistaan.

Lannin mukaan vanhustenhuollon organisaatiota on sittemmin uudistettu Göteborgissa ja tilanne on parempi.

Lann arvostelee viime kevään tilanteesta myös valtakunnan viranomaisia, kuten maan kansanterveysvirastoa (Folkhälsomyndigheten). Viime mainittujen mukaan tartunnan ei oletettu olevan mahdollinen, ellei sairastuneella ollut oireita.

– Meidän ei olisi pitänyt olla niin kuuliaisia esimerkiksi suojavarusteiden suhteen. Meidän olisi pitänyt ottaa aiemmin käyttöön visiirit, joita meillä oli hyvin tarjolla, Lann sanoo.

Vanhusten kohtelu etenkin koronapandemian alkuvaiheessa on herättänyt Ruotsissa ankaraa arvostelua.

----

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut