Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Irlannin unionistit kävivät hyökkäykseen brexit-järjestelyä vastaan

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on käynnistänyt kampanjan Britannian EU-erosopimukseen liittyvää Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa vastaan, kertoo muun muassa Guardian -lehti. Puolue pyrkii samaan hankkeelle tuen myös muilta brittimielisiltä unionisteilta.

Brexit-sopimukseen liittyvän pöytäkirjan mukaan Pohjois-Irlantia kohdellaan ikään kuin se kuuluisi unionin tullialueeseen. Näin haluttiin välttää alueen rauhaa mahdollisesti uhkaavat rajamuodollisuudet eli niin kutsuttu "kova raja" Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliltä.

Järjestely kuitenkin siirsi tarkastukset käytännössä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille, mikä unionistien mukaan rapauttaa maan yhtenäisyyttä. DUP:n mukaan puolue aikoo vastustaa kaikkia pöytäkirjaan perustuvia lakeja tai muita toimia, joka rapauttavat Pohjois-Irlannin asemaa osana Britannian sisämarkkinoita.

Puolue myös varoitti pahaenteisesti, että tilanne vaikuttaa myös Irlannin pohjois- ja eteläosan välisiin suhteisiin.

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan tavoite kaataa Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja on täysin epärealistinen, koska sekä Britannialla että EU:lla on laillinen velvoite noudattaa kansainvälistä sopimusta.

Tarkastukset satamissa keskeytettiin turvallisuussyistä

Jo pidempään kytenyt tyytymättömyys nousi julkisuuteen aiemmin tällä viikolla, kun kahdessa pohjoisirlantilaisessa satamassa työskennelleet EU-tarkastajat joutuivat jäämään pois töistä turvallisuushuolien takia.

Huolta aiheuttivat muun muassa graffitit, joissa tarkastajia kuvattiin "kohteiksi". Poliisin mukaan myös tarkastajien autojen rekisterinumeroita oli kirjattu muistiin.

Pohjois-Irlannin poliisin mukaan pelottelun taustalla eivät kuitenkaan ole puolisotilaalliset järjestöt vaan yksittäiset tyytymättömät henkilöt tai pienet ryhmät.

Pohjois-Irlannin aluehallinnon ja Britannian hallituksen ministerien sekä EU-komission on määrä keskustella kiistoista vielä tänään. Kaikki osapuolet ovat tuominneet tarkastajien uhkailun.

Britannia on syyttänyt EU:n kärjistäneen tilannetta, kun se viime perjantaina teki ehdotuksen rajoittaa koronarokotteiden vientiä EU:n alueelta Pohjois-Irlantiin aluetta koskevan pöytäkirjan mahdollistamalla tavalla.

--

Lähteenä myös BBC, Sky News, RTE, AFP