Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Ministeriö esittää Alvar Aallon arkkitehtuuria Unescon maailmanperinnön aieluetteloon

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää Unescon maailmanperinnön kansalliseen aieluetteloon kolmentoista Alvar Aallon arkkitehtuuria edustavan kohteen kokonaisuutta kulttuuriperintökohteeksi.

Esitettävät kohteet Helsingissä ovat Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päärakennus ja Kulttuuritalo. Jyväskylässä kohteita ovat yliopiston kampus, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo. Muita kohteita ovat Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa sekä Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko Imatralla.

Unescon maailmanperintöluetteloon on Suomesta hyväksytty tähän mennessä seitsemän kohdetta, muun muassa Vanha Rauma ja Suomenlinna.

Kansallisesti ylläpidetään aieluetteloa kohteista, joita valtio myöhemmin esittää varsinaiseen maailmanperintöluetteloon. Kulttuuriperintökohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansalliseen aieluetteloon sisällytetään kohteet, joiden arvioidaan täyttävän sopimuksen valintaperusteet ja joita on tarkoitus lähivuosina esittää maailmanperintökohteiksi.

Nykyisin voimassa olevan kansallisen aieluettelon kohteista luettelossa säilytetään Inarin Ukonsaari. Muut nykyisistä kulttuuriperintökohteista eivät enää kaikilta osin täytä maailmanperintösopimuksen kriteerejä, ja siksi ne poistetaan aieluettelosta.