Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hopeatuottajien osakkeet ampaisivat nousuun – onko viime viikkojen osakeryntäys ottanut kouriinsa tällä kertaa jalometalliyhtiöt?

Useat viime viikkojen pörssi-ilmiöihin osallistuneista piensijoittajista näyttävät ottaneen seuraavaksi kohteekseen hopeaa ja kultaa tuottavat yritykset. Usean jalometalleja valmistavan ja myyvän yhtiön osakkeet ampaisivat jyrkkään nousuun heti pörssien auettua maanantaina.

Esimerkiksi Australiassa useiden jalometalliyhtiöiden osakkeet ampaisivat nousuun, kun pörssit aukesivat kaukoidässä. Myös saksalaisen First Majestic Silver Corporationin osakkeet nousivat maanantaiaamuna yli 30 prosenttia. Suomalainen Sotkamo Silver nousi puolestaan hieman alle 30 prosenttia.

Viime viikkoina otsikoissa ovat pyörineet WallStreetBets-foorumilta alkunsa saaneet GameStop- ja AMC-osakeryntäykset. Molempien yhtiöiden osakkeiden arvo on kasvanut kolminumeroisilla prosenttiluvuilla.

WallStreetBets-foorumi toimii Reddit-sivustolla, ja sen kautta on järjestäytynyt yli kahden miljoonan piensijoittajan joukko. Tämä joukko on kurittanut miljardien dollarien hedgerahastoja ja muita toimijoita, jotka olivat myyneet lyhyeksi (shortanneet) GameStopia ja AMC:tä toivoessaan näiden yhtiöiden vaikeuksien jatkuvan. Muun muassa Melvin Capital -nimellä kulkeva valtava hedgerahasto on joutunut kirjaamaan lyhyeksi myynnistään miljardien dollarien tappiot.

Tämä sama joukko näyttää nyt ottaneen kohteekseen jalometallituottajat, myös suomalaiset sellaiset.

Hopeaosakkeiden hinnannousu perustuu ajatukselle siitä, että suuret sijoittajat olisivat veikanneet hopean hinnan laskevan. Näin ollen osakkeiden hinnan nouseminen aiheuttaisi niille jättitappiot. Ilmiötä voi siis pitää kapinana pankkimaailman miljardöörejä vastaan.

Keskustelupalstalla on esitetty asiasta myös salaliittoteorioita: eräiden keskustelijoiden mukaan valtavat tappiot potentiaalisesti kirjaavat hedgerahastot yrittävät ohjata huomiota pois GameStopista ja AMC:stä, ynnä muista nosteessa olevista osakkeista. Huomion kääntäminen jalometalliyhtiöiden osakkeisiin voisi näin ollen taittaa trendiosakkeiden rakettimaisen nousun ja pelastaa rahastot aina vain kasvavilta tappioilta.

Viime viikkojen pörssiriehan lopputulosta on vielä mahdotonta arvailla. Varmaa on vain se, että jalometalliyhtiöiden osakkeita omistavat hierovat tällä hetkellä käsiään yhteen, ja niitä vastaan veikanneet harkitsevat seuraavaa siirtoaan tarkkaan.