Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Vapaavuori koronatoimista: "Noudatamme hallituksen strategiaa paremmin kuin hallitus itse"

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kiistää, että pääkaupunkiseutu uhmaisi hallituksen tahtoa koronatoimissa.

– Noudatamme hallituksen strategiaa paremmin kuin hallitus itse, Vapaavuori sanoi Politiikan toimittajien tentissä.

Tentissä mukana oli myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Hallituksen ja Vapaavuoren välillä on erimielisyyttä siitä, pitäisikö lasten ja nuorten harrastustoimintaa avata koronan leviämisvaiheessa olevalla pääkaupunkiseudulla.

Viime viikolla kerrottiin, että pääkaupunkiseudulla alle 20-vuotiaiden harrastusmahdollisuuksia avataan kaupunkien tiloissa "hallitusti ja rajatusti". Hallitus on puolestaan suositellut, että rajoituksia ei nykyisestä höllennettäisi.

Vapaavuori sanoi, että jos koronan virusmuunnosten takia pitäisi ryhtyä järeämpiin toimiin, kyse olisi aivan muun tyyppisistä asioista kuin lasten harrastuksista.

Kiuru puolestaan sanoi, että hänellä ei ole mitään sellaisia lisätietoja, mikä puoltaisi alle 20-vuotiaiden harrastoiminnan aloittamista.

– On järkevää pitää kiinni viranomaisten kansallisista suosituksista, Kiuru sanoi.

Vapaavuoren mukaan lasten harrastusrajoitusten haitat hyötyjä suuremmat

Vapaavuoren mukaan Suomi on pärjännyt koronatilanteessa niin hyvin suhteellisen pienin rajoituksin, sillä ihmiset ovat noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. Vapaavuoren mukaan nyt ollaan kuitenkin ajautumassa tilanteeseen, jossa rajoitukset eivät nauti ihmisten kunnioitusta.

– Ja tolkun ihmiset ryhtyvät kapinoimaan näitä vastaan, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori sanoi, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista aiheutuu uusia, sosiaalisia ongelmia kuten mielenterveysongelmia, jotka saattavat purkautua vakavampina kysymyksinä samalla kun epidemiologinen riski on varsin pieni.

– Hallituksen strategiassa puhutaan siitä, että toimien pitää olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja koko ajan pitää hakea tasapainoa terveydellisten, sosiaalisten, taloudellisten ja perusoikeuksien välillä, hän sanoi.

Vapaavuoren mukaan on esimerkiksi vaikea perustella, että lasten ja nuorten harrastuksia pitää valvottunakin pitää kiinni, mutta ravintolat ovat auki.

Kiuru sanoi, että vaikka lapsilla ja nuorilla korona ei ole tähän mennessä ollut kovin vakava, lapset ja nuoret voivat viedä koronaa harrastuksista kotiinsa.

Hän muistutti, että harrastuksista on tullut noin 15 prosenttia kaikista tartunnoista.

Kiuru halusi lisätä, ettei Suomessa ole inhottavia sosiaali- ja terveysviranomaisia, jotka turhaan kiusaisivat tai tekisivät rajoituksia kiusallaan.

"Modernin historian huonoin ja hölmöin hallintoreformi "

Koronan lisäksi tentissä keskusteltiin sote-uudistuksesta. Vapaavuoren kanta sote-uudistukseen oli varsin selvä.

– Tässä tulee olemaan modernin historian huonoin ja hölmöin hallintoreformi. Luotan vain siihen, että järki viimekädessä voittaa ja se kaatuu siihen, Vapaavuori sanoi.

Kiuru sanoi, että on tavallaan valtavan surullista kuulla tällaista keskustelua. Kiuru sanoo, että jos hän itse olisi pääkaupunkiseudun erillisratkaisua koskevissa keskusteluissa lähtenyt siitä, ettei asioista voida keskustella, Uudenmaalla ja pääkaupunkiseudulla oltaisiin vieläkin vaikeammassa tilanteessa.

– Olen halunnut varmistaa, että löytäisimme Uudellemaalle sote-uudistuksessa ratkaisun, joka ei hiertäisi. Niin kuin huomaamme, sekään ei riitä. Mikä on ratkaisu, joka täällä haluttaisiin ottaa käyttöön? Kiuru kysyi.

Kiurun mukaan vastaus olisi se, ettei tehtäisi mitään tai vieläkin kuntavetoisemmin.

– Kaikki ei kuitenkaan pyöri Helsingin ympärillä, hän sanoi.