Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Biden sai hyvät kannatusluvut kautensa ensimmäisellä viikolla

STT–AFP

Yhdysvaltojen uusi presidentti Joe Biden on saanut kautensa ensimmäisissä kannatusmittauksissa paremmat tulokset kuin mitä edeltäjä Donald Trump koskaan saavutti.

Monmouthin yliopiston kyselyn mukaan Biden sai virkakautensa ensimmäisellä viikolla 54 prosentin hyväksynnän. Vastanneista 30 prosenttia ei ollut tyytyväisiä.

Toinen aiemmin julkaistu kysely antoi samansuuntaisen tuloksen. Analyysiyhtiö Morning Consult kertoi Bidenin saaneen 56 prosenttia myönteisiä ja 34 prosenttia kielteisiä näkemyksiä. Saman yhtiön Trumpia koskevassa kyselyssä kielteisiä näkemyksiä oli 59 prosenttia, kun entinen presidentti jätti virkansa.

Uutissivusto The Hill ja tutkimusyhtiö HarrisX julkistivat aiemmin tällä viikolla myös myönteisiä lukuja Bidenille. Niiden kyselyssä myönteisiä näkemyksiä kertyi 63 prosenttia.

Republikaanien kannattajat eivät innostu

Kyselyt kertovat kuitenkin, että jakolinjat demokraattien ja republikaanien välillä ovat Trumpin kauden jälkeen muuttuneet entistä syvemmiksi. Monmouthin kyselyssä Biden sai 90 prosentin kannatuksen demokraattien kannattajilta, mutta vain 47 prosenttia riippumattomilta äänestäjiltä ja 15 prosenttia republikaaneilta.

– Vaikuttaa siltä, että Bidenillä on enemmän suosiota kuin mitä Trumpilla oli, mutta näkemykset jakautuvat puolueiden jakolinjojen mukaan. Juuri nyt useampi äänestäjä identifioituu demokraatiksi kuin republikaaniksi, sanoi Monmouthin yliopiston mielipidemittausinstituutin johtaja Patrick Murray.

Sama jakolinja näkyy myös toiveikkuudessa. Monmouthin kyselyssä 95 prosenttia demokraateista suhtautuu optimistisesti Bidenin politiikkaan, mutta republikaaneista vain 18 prosenttia. Trumpin noustessa valtaan 90 prosenttia republikaaneista oli toiveikkaita, mutta vain 18 prosenttia demokraateista ajatteli samoin.

Useimmilla presidenteillä on virkakautensa alussa ollut "kuherruskuukaudeksi" kutsuttu hyvän kannatuksen jakso.

Poikkeuksen muodostaa Trump, jonka kannatus pysytteli enimmäkseen reilussa 40 prosentissa. Kautensa lopussa hänen kannatuksensa oli kongressin rakennusten väkivaltaisen valtauksen myötä laskenut 34 prosenttiin.

Trump oli ensimmäinen presidentti puoleen vuosisataan, jolle kuherruskuukautta ei suotu, toteaa politiikkaa ja mielipidemittauksia seuraava fivethirtyeight -sivu. Barack Obaman suosio oli ensimmäisen kautensa alkuvaiheessa keskimäärin 60 prosenttia ja George W. Bushin liki 54 prosenttia. Trump jäi keskimäärin 41 prosenttiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut