Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hovioikeus käsittelee Ruandan kansanmurhasta tuomitun miehen hakemusta päästä ehdonalaiseen

Bazaramba istuu elinkautista vuoden 1994 Ruandan kansanmurhan aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Oikeuden mukaan hän käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Maria Rosvall / STT

Helsingin hovioikeus käsittelee tänään Ruandan kansanmurhasta elinkautiseen tuomitun miehen hakemusta päästä ehdonalaiseen vapauteen. 70-vuotias Francois Bazaramba on ollut vankeudessa keväästä 2007 lähtien, eli kohta 14 vuotta.

Suullinen käsittely järjestetään suljetuin ovin, ja tuomittu osallistuu siihen videoyhteyden välityksellä vankilasta. Ratkaisu asiassa annetaan myöhemmin.

Bazaramba istuu elinkautista Ruandassa vuoden 1994 kansanmurhan aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Oikeuden mukaan hän käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.

Aiempi hakemus hylättiin kaksi vuotta sitten

Tuomittu on hakenut ehdonalaiseen vapauteen kerran aiemmin. Helsingin hovioikeus hylkäsi aiemman hakemuksen kaksi vuotta sitten.

Tuolloin hovioikeus totesi päätöksessään, että vapauttamista vastaan puhui elinkautiseen johtanut tekokokonaisuus. Rikos oli oikeuden mukaan poikkeuksellisen vakava ja käsitti useita itsenäisiä tekoja, jotka Suomen laissa tuomittaisiin elinkautisella.

Myös Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista. Sen mukaan mies oli teon luonteeseen nähden suorittanut rangaistusta vasta suhteellisen lyhyen aikaa.

Oikeus: Bazaramba halusi hävittää Ruandan tutsit

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Oikeuden mukaan hutuihin kuulunut Bazaramba muun muassa johti hyökkäyksiä, levitti propagandaa ja käski polttaa koteja. Lisäksi hän johti tutsien valvontaa varten perustettuja tiesulkuja ja jakoi heiltä väkivalloin otettua omaisuutta. Hän myös hankki ja jakoi tulitikkuja tutsien talojen polttamista varten.

Oikeuden mukaan Bazaramba halusi kokonaan tai osittain hävittää Ruandan tutsit.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut