Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n raportti: Yli neljännes suomalaisista huolestunut nyt toimeentulosta

Yli neljännes suomalaista oli tämän vuoden alussa vähintään jonkin verran huolestunut kotitaloutensa toimeentulosta. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista, joka selvitti koronaepidemian vaikutuksia hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen.

Koetussa kriisimielialassa ei ole juuri tapahtunut muutoksia Suomessa lokakuun jälkeen.

Uusien työttömyysturvaa saaneiden määrä on ollut koronapandemian aikana korkeimmillaan viime touko-kesäkuussa. Tuolloin uusia työttömyystuen saajia oli yli 20 000 kuukaudessa, seurantaraportti kertoo.

Kesästä alkaen uusien työttömyysturvaa saaneiden määrä on laskenut.

Työttömyysturvaa saaneiden kokonaismäärä puolestaan laski syyskuusta marraskuulle, mutta kasvoi hieman joulukuussa.

Perustoimeentulotuen saajamäärät kasvoivat vuonna 2020 vain vähän.

Koronaohjeiden noudattaminen näyttäisi kohentuneen

Raportin mukaan suomalaiset näyttävät noudattavan viranomaisten koronaohjeita tämän vuoden alussa hieman paremmin kuin syksyllä ja loppuvuonna. 60 prosenttia Kansalaispulssi-kyselyyn vastanneista koki nyt, että muut ihmiset noudattavat viranomaisten koronaohjeita melko hyvin tai hyvin.

Epidemian ajan kielteisiä vaikutuksia on se, että poliisin kotihälytysten määrät ovat kasvaneet. Viranomaisten mukaan tätä selittää ainakin osin se, että ihmiset viettävät koronariskin takia enemmän aikaa kotona.

Niin ikään Nollalinjan päivystyspuhelimeen on tullut pandemian aikana ennätysmäärä soittoja. Nollalinja on maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessa kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.