Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet kymmenessä vuodessa, itsehoitolääkkeiden pysyneet lähes ennallaan

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat Tilastokeskuksen tietojen mukaan laskeneet kymmenessä vuodessa. EIJA KONTIO / LEHTIKUVA

Liisa Kujala / STT

Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet ja itsehoitolääkkeiden pysyneet lähes ennallaan, kertoo Apteekkariliitto Tilastokeskuksen tietojen pohjalta.

Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat yli 15 prosenttia vuoden 2011 tammikuusta viime vuoden joulukuuhun ulottuvana aikana. Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa runsaan prosentin. Yleisesti kuluttajahinnat ovat nousseet samana aikana 11 prosenttia.

– Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto apteekeissa otettiin käyttöön, ja etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin viitehintajärjestelmällä. Vuodesta 2003 reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet jopa yli neljänneksen, Apteekkariliitto kertoo.

Liiton mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa on viime vuosina näkynyt voimakasta kalenterivuoden sisäistä vaihtelua. Laskeva trendi on kuitenkin jatkunut.

– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien. Loppuvuoden lasku taas johtuu lääkekattojen täyttymisestä, Apteekkariliiton talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula sanoo tiedotteessa.

Kaltaislääkkeiden käytön lisäämisellä voisi säästää

Apajalahti-Markkulan mukaan lääkekustannuksia kasvattavat uudet ja kalliit biologiset lääkkeet. Niistä monille on kuitenkin saatavilla hinnaltaan edullisempi kaltaislääke eli biosimilaari, joiden käytön lisäämisellä voitaisiin säästää lääkekuluissa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta. Siihen on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Apteekkariliitto kertoo, että lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys ja hinta on kaikille apteekeille sama. Liiton mukaan apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava valtakunnallisesta tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut