Navalnyi otettiin kiinni heti Moskovaan saavuttuaan, vaatimuksia vapauttamisesta kuuluu nyt eri puolilta maailmaa

Navalnyi otettiin kiinni lentokentän passitarkastuksessa. AFP / LEHTIKUVA

Hannu Aaltonen, Arttu Mäkelä / STT

Venäjän vankilaviranomaisten mukaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pysyy kiinniotettuna odottamassa oikeuden istuntoa. Vankilaviranomaiset vahvistavat ottaneensa Navalnyin kiinni Moskovassa epäiltynä useista rikkomuksista.

Heti ei ollut tiedossa, milloin istunto pidetään.

Venäjän vankiloista vastaava viranomainen FSIN oli ennalta ilmoittanut pidättävänsä Navalnyin, kun hän saapuu Venäjälle.

FSIN katsoo, että ehdonalaista vankeusrangaistusta kärsinyt Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen venäläisviranomaisille joulukuussa, kun hän oli viranomaisten mukaan jo kyllin toipunut myrkytyksestään. Navalnyin ehdonalainen rangaistus päättyi vuodenvaihteessa.

Moscow Timesin mukaan oppositiojohtajan asianajaja ei päässyt hänen mukaansa. Navalnyi otettiin kiinni passintarkastuksessa, jossa hän hyvästeli myös kanssaan matkustaneen vaimonsa Julia Navalnajan.

Kone vaihtoi kenttää viime hetkellä

Berliinistä saapuneen koneen oli alkujaan määrä laskeutua Vnukovon lentokentälle Suomen aikaa puoli seitsemän jälkeen, mutta kone kiersi kymmenien minuuttien ajan ympyrää Moskovan yllä. Lopulta kone ohjattiin laskeutumaan Vnukovon sijaan Sheremetjevolle.

Poliisin on aiemmin päivällä kerrottu ottaneen Navalnyin tukijoita kiinni Vnukovon kentällä, jonne oppositiojohtajan tukijoukot ja median edustajat ovat olleet kokoontuneena sankoin joukoin.

Kentällä on otettu kiinni ainakin Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol. AFP ja Moscow Times kertovat kentällä otetun kiinni yhteensä neljä Navalnyin liittolaista. Lisäksi kiinniotoista on kertonut Twitterissä Navalnyin korruptionvastainen FBK-järjestö.

Navalnyi oli oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tapahtuneen myrkytyksen jälkeen.

44-vuotias Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperian Tomskissa, minkä jälkeen hänet lennätettiin sairaalahoitoon Berliiniin. Navalnyi on kertonut toipuneensa myrkytyksestä lähes täysin.

"Vaadin, että Venäjän viranomaiset vapauttavat hänet välittömästi"

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vaati myöhään sunnuntaina Suomen aikaa Venäjää vapauttamaan välittömästi venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin.

– Samalla ne, jotka syyllistyivät häpeämättömään hyökkäykseen hänen henkeään kohtaan on saatava vastuuseen. Kremlin hyökkäykset Navalnyitä vastaan eivät ole vain ihmisoikeusrikoksia, vaan solvaus kaikkia niitä venäläisiä kohtaan, jotka haluavat äänensä kuuluville, Sullivan kirjoitti Twitterissä .

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vaati sunnuntaina venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista.

– Navalnyin ottamista kiinni heti hänen savuttuaan Moskovaan ei voi hyväksyä. Vaadin, että Venäjän viranomaiset vapauttavat hänet välittömästi, Michel kirjoitti Twitterissä.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis vaati EU:ta asettamaan Venäjälle lisää pakotteita Navalnyin pidätyksen vuoksi.

– Myrkytyksestä selvinneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ottamista kiinni ei voi hyväksyä. EU:n tulisi keskustella lisäpakotteiden asettamisesta kaikille niille, jotka ovat tässä mukana, Landsbergis sanoi.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi omassa Facebook -viestissään kaikkien kolmen Baltian maan vaativan Navalnyin vapauttamista.

– Baltian maat vaativat yhteisessä vetoomuksessaan hänen välitöntä vapauttamistaan. Jos häntä ei vapauteta, vaadimme EU-pakotteiden käyttöönottoa.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell vaati hänkin Navalnyitä heti vapaaksi.

– Oikeusistuimien käyttämistä politiikanteon välineenä ei voi hyväksyä. Venäjän viranomaisten on kunnioitettava hänen oikeuksiaan ja vapautettava hänet välittömästi, Borrel kirjoitti Twitterissä.

Tutkija: Navalnyin kotiinpaluuta ympäröivät tapahtumat kielivät hallinnon hermostuneisuudesta

Venäjän sunnuntaiset tapahtumat osoittivat sen, miten hirvittävä hermostuneisuus ja improvisointi maan hallinnolla on ollut monien tukeman oppositiopoliitikko Navalnyin kotiinpaluun vuoksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila STT:lle.

Esimerkiksi jo lennon siirtäminen laskeutumaan Sheremetjevon kentälle vaikutti siltä, että hallinto toivoi, ettei Navalnyin paluu saa mitään mediahuomiota.

----

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut