Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Republikaanisenaattorin mielestä Trumpin syytekynnys ylittyy – demokraatit esittelevät virkarikossyytettä koskevan aloitteen maanantaina

Pennsylvanian republikaanisenaattori Pat Toomey. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho / STT

Pennsylvanian republikaanisenaattori Pat Toomey sanoo, että hänestä presidentti Donald Trump on syyllistynyt syytteen alaisiin rikoksiin. Hän ei kuitenkaan ole varma, tulisiko Trump syrjäyttää virastaan jo ennen hänen kautensa virallista päättymistä.

Asiasta kertovat muun muassa CNN ja Fox News.

Edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen demokraatit aikovat maanantaina esitellä aloitteen, jonka tarkoituksena olisi asettaa Trump virkarikossyytteeseen vielä tämän kauden lopuksi. Asian vahvistivat Twitterissä muun muassa demokraattiedustajat Ted Lieu ja David Cicilline.

Demokraatit ovat vaatineet Trumpin viraltapanoa kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden vuoksi.

Demokraatit onnistuivat Georgian uusintaäänestyksessä saamaan pienimmän mahdollisen enemmistön senaattiin aiemmin tällä viikolla. Vaikka demokraateilla on enemmistö, se ei takaa heille Trumpin virkarikossyytteen onnistumista.

Ensinnäkin virkarikossyyte vaatisi vähintään 17 republikaanisenaattorin äänen virkarikossyytteeseen vaadittavaan kahden kolmasosan enemmistöön, kertoo New York Times .

Republikaaneilla ja demokraateilla on Georgian vaalituloksen myötä molemmilla 50 senaattoria. Vaaka kallistuu kuitenkin demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ansiosta.

Vaikka uusi kongressi on jo astunut valtaan, republikaaneilla on kuitenkin käytännössä enemmistövalta siihen asti, että Harris on astunut virkaansa tammikuun 20. päivän virkaanastujaisissa.

Ennen Harrisin valtaannousua senaatissa tasatilanteissa päättävässä asemassa on republikaani, varapresidentti Mike Pence, uutistoimistot Reuters ja AP kertovat.

Osa republikaaneista kritisoi Trumpia, tuki virkarikossyytteelle epävarmaa

Republikaanit eivät ole julkisuudessa juurikaan kommentoineet, äänestävätkö syytteen puolesta vai vastaan. Myös Toomey kommentoi Fox Newsille, ettei ole varma, äänestääkö aloitteen puolesta vai sitä vastaan.

CNN:n mukaan Nebraskan republikaanisenaattori Ben Sasse on sanonut harkitsevansa virkarikossyytteen tukemista, vaikka ei ole varma, onko se oikea tapa toimia. Aiemmin alaskalainen republikaanisenaattori Lisa Murkowski vaati Trumpia eroamaan.

Toisaalta seitsemän republikaaniedustajaa on kirjoittanut myös kirjeen Joe Bidenille. Kirjeessä edustajat pyysivät, että Biden pyytäisi demokraatteja luopumaan virkarikossyytteen ajamisesta, CNN kertoo.

Vaikka syytteet nostettaisiin, venynee prosessi joka tapauksessa todennäköisesti yli Trumpin kauden.

CNN: Trump ja Pence välirikossa

Trumpin poistamista virastaan on väläytelty myös perustuslain 25. lisäyksen kautta. Sen mukaan varapresidentti voi nousta virkaatekeväksi presidentiksi, mikäli presidentti on estynyt hoitamaan virkatehtäviään esimerkiksi terveydellisistä syistä. Laki hyväksyttiin neljä vuotta presidentti John F.Kennedyn salamurhan jälkeen.

CNN kertoo, että varapresidentti Mike Pence ei ole vielä poissulkenut mahdollisuutta soveltaa perustuslain 25. lisäystä, jonka avulla Trump voitaisiin erottaa presidenttikautensa viimeisiksi päiviksi. CNN:n mukaan Pence haluaa pitää vaihtoehdon auki, mikäli Trump heittäytyy vielä arvaamattomammaksi presidenttikautensa viimeisinä päivinä.

Käytännössä prosessi olisi kuitenkin mutkikas, eikä sen onnistumisesta ole varmuutta.

Pencen ja Trumpin mahdollisesta välirikosta on huhuttu jo päiviä. CNN:n mukaan Pence ja Trump eivät olisi keskustelleet keskiviikon mellakan jälkeen. Välirikon taustalla on lisäksi se, ettei Pence Trumpin vaatimuksista huolimatta yrittänyt kumota presidentinvaalien tuloksia.

Pence on tähän asti ollut lojaali Trumpille, mutta on nyt amerikkalaismedian lähteiden mukaan kokenut presidentin heittäneen hänet bussin alle. Pence joutui Trumpin kannattajien solvauksien kohteeksi todettuaan, ettei hänellä ole varapresidenttinä valtuuksia kumota vaalitulosta. Trump myös solvasi Penceä pelkuriksi tapahtumien jälkeen.

Mediatietojen mukaan Pence – toisin kuin Trump – olisi osallistumassa myös Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Tietoa ei ole virallisesti vahvistettu.

Viisi kuoli keskiviikon mellakoissa

Trumpin tukijat tunkeutuivat keskiviikkona kongressiin ja keskeyttivät istunnon, jossa oli määrä vahvistaa Joe Bidenin valinta presidentiksi. Ainakin viisi ihmistä kuoli mellakoiden yhteydessä.

Tapahtumien jälkeen Trumpin Twitter ja muita sosiaalisen median tilejä on jäädytetty. Lisäksi Trumpin kannattajien käyttämien sosiaalisten median sovellusten käyttöä on estetty, koska niissä on katsottu olevan väkivaltaan yllyttävää sisältöä.

---

Korjattu klo 15.16: Poistettu otsikosta sana senaatissa, koska ei ole varmaa milloin asia etenee senaattiin. Asia on ensin edustajainhuoneen puitavana.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut