Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n edustajainhuoneen puhemies Pelosi: Asevoimien kanssa keskusteltu Trumpin ydinaseiden käytön estämisestä

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoo keskustelleensa asevoimien komentajan Mark Milleyn kanssa siitä, miten presidentti Donald Trumpin mahdollinen yritys käyttää ydinaseiden laukaisukoodeja voidaan estää.

– Presidentti on poissa raiteiltaan, eikä tilanne voisi olla vaarallisempi. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta voimme suojella Yhdysvaltojen kansaa hänen tasapainottomilta hyökkäyksiltään maatamme ja demokratiaamme vastaan, Pelosi kirjoitti demokraattikollegoilleen osoittamassaan kirjeessä.

Pelosi toisti myös, että hän odottaa edelleen varapresidentti Mike Pencen ja hallituksen vastausta siihen, aikovatko nämä ottaa käyttöön perustuslain 25. lisäyksen presidentin panemiseksi viralta.

– Jos presidentti ei jätä virkaansa välittömästi ja omasta halustaan, kongressi aloittaa toimet, Pelosi sanoi.

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja ei tue Trumpin viraltapanoa

Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, republikaanien Kevin McCarthy sanoo, ettei hän tue presidentti Donald Trumpin viraltapanoa. McCarthyn mukaan viraltapano vain jakaisi maata entistä pahemmin.

McCarthy sanoi myös olleensa yhteydessä Yhdysvaltain tulevaan presidenttiin Joe Bideniin keskustellakseen tämän kanssa tavoista, joilla amerikkalaisten välistä juopaa voidaan pienentää.

Trump ei aio osallistua Bidenin virkaanastujaisiin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitterissä , ettei aio osallistua tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

– Tiedoksi kaikille niille, jotka ovat asiaa kysyneet: en aio olla paikalla virkaanastujaisissa 20. tammikuuta, Trump kirjoitti.

Trump ei kertonut syytä poisjääntiinsä.

Väistyvät presidentit ovat perinteisesti aina osallistuneet seuraajansa virkaanastujaisiin sellaisessakin tapauksessa, että eivät itse ole päässeet toiselle kaudelle.

Edellisen kerran väistyvä presidentti jätti osallistumatta seuraajansa virkaanastujaisiin Yhdysvalloissa vuonna 1869. Tuolloin Andrew Johnson ei ollut paikalla, kun Ulysses S. Grant nousi virkaan, kertoo brittilehti Guardian.

Johnsonilla ja Trumpilla on myös sen verran yhteistä, että myös Johnsonia vastaan nostettiin syytteet virkarikoksesta, mutta senaatti vapautti hänet.

Kaikkiaan vain kolme presidenttiä on jättänyt virkaanastujaiset väliin. Johnsonin lisäksi listalla ovat John Quincy Adams vuonna 1829 ja John Adams vuonna 1801.

Toistaiseksi ei ole selvää, aikooko varapresidentti Mike Pence osallistua tilaisuuteen. Pencen tiedottajan mukaan varapresidentti ei ole vielä päättänyt asiaa.