EU tuplaa tilauksensa Biontechin ja Pfizerin koronarokotteesta – AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote hyväksytään ehkä vielä tammikuussa

Euroopan unioni on sopinut mahdollisuudesta ostaa 300 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta, kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen perjantaina.

Lisäys tuplaa EU:n käytössä olevat Biontechin ja Pfizerin rokotteet, sillä EU oli alun perin sopinut yhtiöiden kanssa 300 miljoonasta annoksesta.

Jäsenmaiden ostoinnosta riippuu se, kuinka paljon tilatuista lisäannoksista lopulta käytetään. Komission mukaan ensimmäisten lisäannosten toimittaminen alkaa huhti-kesäkuussa.

Von der Leyen perusteli Biontechin ja Pfizerin sopimuksen laajentamista muun muassa sillä, että näin rokotteita saadaan nopeasti käyttöön. Biontech kertoi perjantaina, että alustavien tutkimustulosten mukaan rokote tehoaa myös Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löydettyjä virusmuunnoksia vastaan.

Biontechin ja Pfizerin koronarokote oli ensimmäinen, joka sai myyntiluvan EU:ssa. Tällä viikolla EU-komissio on antanut myyntiluvan myös yhdysvaltalaisen Modernan rokotteelle.

Lisäksi Euroopan lääkevirasto on arvioinut, että AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote saatetaan hyväksyä tämän kuun aikana.

Rokotestrategiaa arvosteltu

Euroopassa on viime päivinä vellonut keskustelu rokotestrategian toimivuudesta. Tuskastumista on aiheuttanut muun muassa toimitusten hidastelu.

Von der Leyen myönsi, että alkutaival on aina kuoppainen. Hänen mukaansa jälkikäteen todennäköisesti nähdään, että monia asioita tehtiin hyvin.

Arvostelusta kysyttäessä von der Leyen vastasi EU:n valinneen oikean tien rokotestrategiassaan.

EU on tehnyt kuusi sopimusta rokotevalmistajien kanssa ja sopinut yhteensä 2,3 miljardin rokoteannoksen ostamisesta.

Epäselvyyttä on herättänyt myös se, voisivatko jäsenmaat neuvotella itselleen lisää rokotteita ohi EU:n yhteishankinnan. Von der Leyenin mukaan yhteistyöstä ja keskitetyistä hankinnoista pidetään kiinni.

– Olemme kaikki sopineet lainmukaisesti, ettei rinnakkaisia neuvotteluja käydä eikä rinnakkaisia sopimuksia tehdä, von der Leyen vakuutti.

Lähteenä myös AFP.

Britannia hyväksyi Modernan rokotteen käyttöön

Britannia on myöntänyt käyttöluvan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan koronarokotteelle. Viranomaisten mukaan rokotetta saadaan käyttöön keväällä.

Britanniassa on aiemmin hyväksytty käyttöön Pfizerin ja Biontechin rokote sekä Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan rokote.

- - - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut