Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

DI: Huawei uhkaa haastaa Ruotsin välimiesoikeuteen 5g-porttikiellon takia

Kiinalainen verkkojätti Huawei uhkaa haastaa Ruotsin kansainväliseen välimiesoikeuteen, koska Ruotsin posti- ja telehallitus PTS on määrännyt, ettei Huawei saa olla mukana rakentamassa Ruotsin 5g-verkkoja, kertoo talouslehti Dagens Industri .

Huawei katsoo, että päätös rikkoo Kiinan ja Ruotsin välistä investointisuojasopimusta, joka solmittiin vuonna 1982. Sopimuksessa todetaan, että kiistat tulee vielä kansainvälisen välimiesoikeuden käsiteltäviksi.

Kiinalaisyhtiö on lähettänyt asiasta kirjeen pääministeri Stefan Löfvenille, ulkoministeri Ann Lindelle, elinkeinoministeri Ibrahim Baylanille sekä kauppaministeri Anna Hallbergille.

Kirjeen mukaan Ruotsin toiminta on vakavasti haitannut Huawein liiketoimintaetuja. Menetetyn myynnin arvo voi kirjeen mukaan nousta jopa viiteen miljardiin kruunuun (500 miljoonaan euroon). PTS teki päätöksen sulkea kiinalaisyhtiöt Huawei ja ZTE pois 5g-verkoista suojelupoliisi Säpon ja Ruotsin puolustusvoimien suosituksen perusteella.

Huawei on valittanut päätöksestä ruotsalaiseen tuomioistuimeen viime vuoden puolella, mutta PTS sai myöhemmin luvan edetä huutokaupan järjestämisessä, vaikka valituksen käsittely on edelleen kesken.

Neuvotteluja tarjotaan

Huawein Ruotsin-johtaja Kenneth Fredriksen ei halunnut kutsua viestiä uhkaukseksi.

– Tämä on meiltä lähes avunhuuto. Meistä tämä päätös lyö meitä kohtuuttoman kovaa ja PTS:n asettamia ehtoja 5g-huutokaupalle ei ole harkittu kunnolla, Fredriksen sanoi lehdelle.

Fredriksenin mukaan yhtiö pyrkii kirjeellään herättelemään Ruotsin hallitusta ymmärtämään, mitä on tapahtumassa.

– Me olemme jo kauan yrittäneet tulla ruotsalaisviranomaisia puolitiehen vastaan. Meistä ne vaatimukset, joita PTS on kirjannut 5g-huutokaupan ehtoihin, rikkovat koko joukkoa lakeja ja sääntöjä. Toivomme tietenkin, että voimme välttää käsittelyn oikeudessa ja ratkaista tämän vuoropuhelun avulla.

Nokittelu Ruotsin viranomaisten ja Huawein välillä huolestuttaa myös kiinalaisyhtiön ruotsalaista kilpailijaa Ericssonia , joka pelkää joutuvansa kärsimään seuraamuksista Kiinan markkinoilla, jotka ovat yhtiölle hyvin tärkeät ja edustavat kahdeksaa prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Dagens Nyheter kertoi viime viikolla, että Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm on yrittänyt taivutella Ruotsin hallitusta muuttamaan huutokaupan ehtoja ja jopa vihjaillut, että Ericsson saattaa joutua lähtemään Ruotsista.

Huawei on suljettu pois verkkohankkeista monissa länsimaissa. Erityisesti Yhdysvallat on syyttänyt sitä vakoilusta ja tietojen vuotamisesta Kiinan hallinnolle. Huawei torjuu syytökset.