Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Maanvyöry vei mukanaan 30 asuntoa Norjassa – satoja evakuoitiin, kymmenen ihmistä edelleen kateissa

Koronan pikatestien laajat saatavuusongelmat vaikuttavat myös Suomeen – Huslab kehottanut käyttämään erityistä harkintaa pika-pcr-testin käytössä

Koronaviruksen pika-pcr-testien analyysiin käytettävissä testikaseteissa on monimutkaisen tuotannon vuoksi laajoja saatavuusongelmia, jotka vaikuttavat myös Suomeen.

Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Huslab on saatavuusongelmien vuoksi pyytänyt henkilökuntaa käyttämään erityistä harkintaa pika-pcr-testien tilaamisessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pika-pcr-testejä käytetään pääosin päivystykseen tuleville potilaille. Alun perin ajatuksena oli käyttää niitä myös esimerkiksi lentokentillä, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Materiaalia ei kuitenkaan ole ollut riittävästi.

Vuosi vaihtuu pandemian takia normaalista poikkeavin menoin

Uudenvuoden juhlinta alkaa tänään eri puolilla maata tavanomaisesta poikkeavin menoin. Esimerkiksi perinteiset kaupunkien ilotulitukset on monin paikoin peruttu.

Myöskään Helsingissä ei nyt koronan takia kokoonnuta viettämään uuttavuotta kaupungilla, vaan juhlinta tapahtuu etänä kotisohvilta. Usein kymmeniätuhansia katsojia keränneen ilotulituksen tilalla Helsingin taivaalle syttyvät nyt lasersäteet, jotka morsettavat merkkisarjaa "2020–2021" kaikkiin ilmansuuntiin Olympiastadionin tornista.

Ilkka Paloniemen suunnittelema radiolaserteos Ajan lennätin on koettavissa noin 18 tunnin ajan auringonlaskusta aina seuraavaan aamuun saakka.

Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet solmittiin 100 vuotta sitten

Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen ja Venäjän välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Diplomaattisuhteet solmittiin uudenvuodenaattona 1920, kun Suomen valtuuskunta vaihtoi Moskovassa Venäjän edustajien kanssa Tarton rauhansopimuksen ratifiointiasiakirjat.

Suomi ja silloinen Neuvosto-Venäjä olivat allekirjoittaneet rauhansopimuksen Tartossa 14. lokakuuta 1920. Maiden välisistä diplomaattisuhteista oli sovittu rauhansopimuksen 36. artiklassa.

Britannian ja EU:n kauppasopimus sai kuningattaren hyväksynnän ja lainvoiman

Britannian ja EU:n uutta kauppasuhdetta määrittelevä sopimus on saanut kuningatar Elisabetin vahvistuksen, kertovat brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Guardianin mukaan kuningatar antoi hyväksyntänsä sopimukselle Suomen aikaa torstain puolella ennen puolta kolmea. Elisabetin allekirjoituksen myötä sopimuksesta tulee lainvoimainen.

EU ja Britannia hyväksyivät keskiviikkona kauppasopimuksen, joka saavutettiin pitkien neuvotteluiden jälkeen jouluaattona.

Sopimus hyväksyttiin keskiviikkona Britannian parlamentin alahuoneessa selkeällä enemmistöllä äänin 521–73, jonka jälkeen se sai hyväksynnän myös parlamentin ylähuoneessa.

Norjan maanvyöryssä edelleen kateissa kymmenkunta ihmistä – yö ei auttanut etsinnöissä

Norjassa Oslon lähellä pelastustyöntekijät eivät ole yön aikana löytäneet keskiviikon maanvyöryn jäljiltä kadonneiksi kerrottuja ihmisiä, kertoi Norjan uutistoimisto NTB aamulla viiden jälkeen Suomen aikaa.

Keskiviikon aikana satoja ihmisiä evakuoitiin maanvyöryn iskettyä asuinalueelle Gjerdrumissa muutaman kymmenen kilometrin päässä Oslosta. Keskiviikkoiltana poliisi kertoi kymmenen ihmisen olevan yhä kateissa.

NTB:n mukaan aluetta on yön aikana kartoitettu helikopterin ja lennokkien avulla. Pelastajien mukaan vyörymäalueelle ei voi toistaiseksi mennä. Poliisi on harkinnut etsintäkoirien lähettämistä alueelle.

Norjalaislehti VG:n mukaan vyöry on vienyt mukanaan noin 30 asuntoa. Osa asunnoista sijaitsi samoissa rakennuksissa. (Lähde: NTB)

Merkel uudenvuoden tervehdyksessään: Saksalla on ensi vuonna edessään vaikeat ajat koronapandemian kanssa

Saksassa on edessä vaikeat ajat koronapandemian kanssa, vaikka rokotteet antavatkin hieman toivoa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina uudenvuoden tervehdyksessään.

Merkelin mukaan koronakriisi jatkuu alkavan vuoden puolelle ja ainakin talvesta on tulossa vaikea. Hänen mukaansa pandemian tuomat haasteet ovat edelleen mittavia.

Merkel myös tuomitsi virusskeptikkojen levittämät salaliittoteoriat virheellisiksi ja vaarallisiksi. Kyseiset puheet ovat Merkelin mukaan kyynisiä ja julmia niitä kohtaan, jotka ovat kärsineet pandemian aikana.

Liittokansleri myös kiitteli erikseen viranomaisten antamia koronaohjeistuksia noudattaneita. (Lähde: AFP)

Keski-Afrikan tasavallassa vaikutusvaltainen oppositioryhmä vaatii sunnuntaisten vaalien mitätöimistä

Keski-Afrikan tasavallassa vaikutusvaltainen oppositioryhmä on vaatinut maassa viikonloppuna järjestetyn äänestyksen mitätöimistä. Maassa pidettiin sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaalit, joita aseistautuneet ryhmittymät häiritsivät.

Virallisten tilastojen mukaan yli kolmasosa kaikista maan alueista ei ottanut sunnuntaina osaa vaalien ensimmäiseen kierrokseen.

Tiedotteessaan oppositioryhmä arvioi, ettei vaalien tulos voisi mitenkään kuvastaa kansan tahtoa. Ryhmä tuomitsi vaalit farssiksi ja muun muassa väitti vaaliuurnia täytetyn väärennetyin äänin.

Maan hallinto kuvaili tiistaina viikonlopun äänestyksen olleen uskottava ja suosittu. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat plussan puolella tiistaisen pakkaspäivän jälkeen

New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona nousussa tiistain hentoisen sukelluksen jälkeen. Wall Streetillä teollisuusindeksi Dow Jones avautui 0,6 prosentin nousuun ja sulkeutui lopulta 0,2 prosenttia plussan puolella päätyen uuteen ennätykseen.

Teknologiapainotteinen Nasdaq sulki niin ikään 0,2 prosentin nousussa, kun taas yleisindeksi S&P 500 oli kaupankäynnin päättyessä 0,1 prosenttia plussalla.

Yhdysvalloissa kauppa kävi Eurooppaa paremmin. Uutistoimisto AFP:n mukaan Atlantin tällä puolen aiempaa tiukemmat koronarajoitukset heikensivät markkinaintoa. Esimerkiksi Helsingin pörssi päätti keskiviikkona vuoden viimeisen kaupankäyntipäivän lievään laskuun. (Lähde: AFP)

Nuoret Leijonat murskasi MM-jäällä Slovakian 6–0

Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue on voittanut MM-kisoissa Edmontonissa Slovakian 6–0. Ottelu pelattiin myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Suomi on voittanut turnauksessa A-lohkon kaikki kolme otteluaan.

Suomen joukkueesta Samuel Helenius teki kaksi maalia ja Anton Lundell 1+2 pistettä.

Alkulohkon päätteeksi Suomi kohtaa turnausjärjestäjä Kanadan perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Liverpool hukkasi taas valioliigapisteitä – ottelun vähemmän pelannut ManU kärkikamppailussa vain voiton päässä

Maaliton tasapeli maistui tappiolta jalkapallon Englannin Valioliigaa johtavalle Liverpoolille keskiviikkona Newcastlessa. Palloa ja peliäkin hallinnut Liverpool oli lähempänä voittoa, mutta kotijoukkue Newcastle sai 0–0-tasatuloksella haluamansa.

Liverpoolin tuloskunto on ollut joulun jälkeen kateissa. Se joutui viime sunnuntaina tyytymään kotikentällään 1–1-tasapeliin West Bromwichia vastaan.

Liverpool johtaa Valioliigaa kolmella pisteellä ennen toisena olevaa Manchester Unitedia. Viime aikoina piristymään päin ollut ManU on pelannut Liverpoolia ottelun vähemmän.