Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet solmittiin 100 vuotta sitten – muun muassa näistä asioista sovittiin uudenvuodenaattona 1920

Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen ja Venäjän välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta. Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

STT

Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen ja Venäjän välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Diplomaattisuhteet solmittiin uudenvuodenaattona 1920, kun Suomen valtuuskunta vaihtoi Moskovassa Venäjän edustajien kanssa Tarton rauhansopimuksen ratifiointiasiakirjat.

Suomi ja silloinen Neuvosto-Venäjä olivat allekirjoittaneet rauhansopimuksen Tartossa 14. lokakuuta 1920. Maiden välisistä diplomaattisuhteista oli sovittu rauhansopimuksen 36. artiklassa:

– Sopimusvaltioiden väliset diplomaattiset ja konsulaattisuhteet järjestetään heti sen jälkeen kuin rauhansopimus on astunut voimaan. Rauhansopimuksen voimaanastumisen jälkeen ryhtyvät sopimusvaltiot laatimaan sopimusta konsuliedustuksesta.

Tarton rauhansopimuksessa sovittiin muun muassa maiden välisestä rajasta. Tässä yhteydessä Suomi sai Petsamon.

Rajan määrittely maiden välille vaikutti ihmisten elämään ja toimeentuloon etenkin Itä-Suomessa, josta oli ollut varsin tiiviit kaupalliset ja muut yhteydet etenkin Pietariin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut