Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Luonnonsuojelualueet auttavat pohjoisia lintulajeja kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan, käy ilmi tutkimuksesta

Luonnonsuojelualueet ehkäisevät tehokkaasti ilmaston lämpenemisestä aiheutuvaa pohjoisten lintulajien vähenemistä Suomessa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Luonnonsuojelualueilla vuosina 1980–2015 tehdyn tutkimuksen mukaan lintuyhteisö muuttui Keski- ja Pohjois-Suomessa sitä vähemmän, mitä enemmän ympäröivästä maa-alasta oli suojeltua.

Keski-Suomessa 13 prosenttia suojeltua maapinta-alaa sadan kilometrin säteellä riitti estämään lintulajien vähenemistä ja torjumaan samalla eteläisten lajien levittäytymistä. Pohjois-Suomessa vastaavaan tarvittiin 45 prosenttia maa-alasta.

Tutkimuksessa käytettiin lintuharrastajien keräämiä tietoja lintujen parimääristä.

– Tulokset osoittavat, että kattavassa suojelualueverkostossa lintuyhteisöt pystyvät paremmin vastustamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Suojelualueita lisäämällä voidaan siis ehkäistä ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia etenkin pohjoisiin lintulajeihin, kertoo tutkijatohtori Petteri Lehikoinen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Ilmaston lämpenemisen yksi seuraus on lajien levinneisyysalueiden siirtyminen kohti viileämpiä alueita. Jäämeri rajoittaa kuitenkin pohjoisen lintujen mahdollisuuksia vetäytyä yhä pohjoisemmaksi.

Suojelualueet ovat harvassa etelässä

Lehikoinen muistuttaa, että Keski-Suomessa muutoksen pysäyttämiseen tarvittavan maapinta-alan osuus on selvästi alle kansainvälisten tavoitteiden. EU:n uuden biodiversiteettistrategian mukaan suojellun maa-alan tulee kattaa 30 prosenttia, mutta Suomessa suojelualueiden osuus on alle puolet tästä.

Tutkimus ei löytänyt Etelä-Suomessa samaa yhteyttä suojelualueiden laajuuden ja lintuyhteisön välillä.

– Etelä-Suomen suojelualueiden osuus maapinta-alasta on alle viisi prosenttia eli hyvin alhainen verrattuna Keski- ja Pohjois-Suomeen. Etelä-Suomessa suojelualueverkosto voi olla liian harva, jotta se auttaisi lintuyhteisöjä vastustamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia, Lehikoinen toteaa.

Tutkimus on tehty Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ja Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen, Metsähallituksen Luontopalvelujen, Suomen ympäristökeskus sekä Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteistyönä.