Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ruotsissa pelätään, että sairaaloiden henkilökunta ei pian riitä hoitamaan koronapotilaita, Britannian sairaalat täpötäynnä

Britanniassa toivotaan, että koronarokotukset helpottavat kriisiä hiljalleen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ruotsin koronatilanne pahenee. Maassa on rekisteröity viime viikon keskiviikon jälkeen yhteensä 205 uutta koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta. Koko epidemian aikana kuolleiden määrä nousee maassa näin ollen lähes 8 500:aan.

Uusia koronatartuntoja on rekisteröity Ruotsissa 23. joulukuuta jälkeen yhteensä vajaat 32 500.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan uusiin koronatilastoihin liittyy joulunpyhien takia huomattavan paljon epävarmuuksia ja viivettä.

Sosiaalihallituksen vt. kriisivalmiuspäällikkö Taha Alexandersson kertoo, että Ruotsin sairaalat ovat koronatilanteen vuoksi erittäin kovilla. Hänen mukaansa hengityskoneita ja muuta kalustoa on tarpeeksi, mutta ongelmana on henkilökunnan riittävyys.

– Tartuntojen leviäminen on saatava vähenemään. Paine on valtava, ja kaikki alueet ennustavat tilanteen pahenevan seuraavina viikkoina, Alexandersson sanoi tiistaina.

Hän vetosi uudenvuoden viettäjiin, jotta kaikkia tarpeettomia riskejä vältettäisiin.

Koronapotilaat täyttäneet sairaaloita Britanniassa

Britannian sairaaloissa on nyt enemmän koronapotilaita kuin kevään ensimmäisen korona-aallon aikana enimmillään, kertoivat viranomaiset tiistaina.

Lisäksi maassa kirjattiin tiistaina ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, yli 53 000 uutta tautitapausta vuorokaudessa.

Maan kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) tilastojen mukaan sairaaloissa oli yli 20 000 potilasta, kun heitä keväällä oli enimmillään alle 19 000.

– Olemme palanneet jälleen takaisin myrskyn silmään samalla, kun koronaviruksen toinen aalto koettelee Eurooppaa ja myös tätä maata, summasi NHS:n johtaja Simon Stevens.

Britanniassa toivotaan koronarokotusten pikku hiljaa tuovan apua kriisiin.

– Jos rokotteen saatavuus jatkuu hyvänä, saanemme haavoittuvimmassa asemassa olevat rokotettua loppukevääseen mennessä. Se on kenties tulevan vuoden suurin yksittäinen toivonkipinä, Stevens sanoi.

Britannia kuuluu pahiten koronaviruksesta kärsineisiin maihin Euroopassa. Virukseen liitettyjä kuolemantapauksia on selvästi yli 70 000. Väkilukuun suhteutettuna koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia on miljoonaa asukasta kohti yli tuhat. Suomessa vastaava luku oli tiistaina alle sata.

EU ostaa 100 miljoonaa lisäannosta koronarokotetta

EU ostaa 100 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä .

Tämä tarkoittaa, että EU:n kokonaismäärä rokotteista nousee 300 miljoonaan annokseen.

Von der Leyen sanoo, että rokote on todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi.

Koronarokotukset alkoivat ympäri EU:ta sunnuntaina, myös Suomessa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto TT ja Aftonbladet.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut