Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Trump suostui vitkuttelun jälkeen viimein hyväksymään koronatukipaketin

Trump oli vaatinut kansalaisten tukisumman kasvattamista 2 000 dollariin sovitusta 600:sta. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Lassi Lapintie / STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taipui viimein hyväksymään kongressin koronaelvytyspaketin maanantaiaamuna Suomen aikaa. Yhdysvalloissa kongressin puolueet pääsivät viime viikolla kuukausien väännön jälkeen sopuun 900 miljardin tukipaketista kotitalouksille ja yrityksille.

Paketin hyväksynnän tielle nousi kuitenkin Trump, joka ilmoitti, ettei hyväksy pakettia nykymuodossaan.

Trump oli vaatinut kansalaisten tukisumman kasvattamista 2 000 dollariin sovitusta 600:sta. Hämmentävän tilanteesta teki, että demokraatit olisivat tähän suostuneet, mutta Trumpin oma puolue republikaanit vastusti asiaa.

Trumpin päiviä kestänyt vitkuttelu nosti kritiikkiä yli puoluerajojen ja eri kongressiedustajat vaativat presidenttiä allekirjoittamaan paketin, kertoi New York Times. Presidentin syytettiin muun muassa vain haluavan näyttää valtaansa presidenttiytensä viimeisillä viikoilla. Ärtymystä herätti myös se, että Trump ei ollut ilmaissut kantaansa pakettiin neuvotteluiden ollessa yhä käynnissä.

Trump: Velvollisuuteni on suojella kansalaisia

Kansalaisille paketissa oli pelissä paljon. Siinä muun muassa sovittiin miljoonien yhdysvaltalaisten työttömyystukien maksujen jatkamisesta. Aiemmin sovittujen tukien maksaminen päättyi viikonloppuna.

Vuodenvaihteessa oli päättymässä myös väliaikaiseksi säädetty häätökielto, joka olisi voinut johtaa miljoonien ihmisten kotien menetykseen.

Tilannetta monimutkaisti entisestään se, että koronatukipaketti oli sidottu valtion hallinnon budjettiin. Tämän vuoksi pelättiin, että hallinto jouduttaisiin sulkemaan, jos Trump ei olisi allekirjoittanut lakipakettia ajoissa. Samalla olisi loppunut muun muassa sotilaiden ja virkamiesten palkanmaksu.

Trump perusteli päätöstä sanomalla, että hänen velvollisuutensa on suojella kansalaisia taloudellisilta vaikeuksilta.

– Presidenttinä olen ilmoittanut kongressille, että haluan vähemmän turhaa varojen kuluttamista ja enemmän rahaa yhdysvaltalaisille: 2 000 dollaria aikuista kohden ja 600 dollaria lasta kohden, Trumpin julkaisemassa tiedotteessa sanottiin Guardianin mukaan .

Trumpin mukaan hän suostui allekirjoittamaan lain, jotta työttömyystuet saadaan taas kulkemaan ja asukkaiden häädöt estettyä. Lisäksi rahaa on määrä käyttää rokotteiden jakamiseen.

Päätös oli helpotus monille. Muun muassa republikaanisenaattori Mitch McConnel kiitteli päätöstä Twitterissä.

– Olen tyytyväinen, että yhdysvaltalaiset saavat paljon kaivattua apua samalla, kun kansakuntamme jatkaa taistelua pandemiaa vastaan.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut