Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomen kieli ei ole poikkeuksellisen vaikea oppia, Muumimaailmassa sytytettiin ilkivaltainen tulipalo, tänään on monin paikoin lumi- tai räntäsadetta

Ajoittain saattaa yhä törmätä käsitykseen, jonka mukaan suomen kieli on poikkeuksellisen vaikea oppia. Tutkimus ei kuitenkaan tue käsitystä siitä, että jotkut kielet olisivat lähtökohtaisesti joko helppoja tai vaikeita oppia, Jyväskylän yliopistosta kerrotaan.

Uuden kielen oppiminen riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka paljon opiskelija pääsee käyttämään kieltä ja kuinka paljon hän saa tukea oppimiseensa. Uutta kieltä on tärkeä päästä käyttämään alusta asti.

Jos sujuvan kielitaidon omaksumista pidetään epätodennäköisenä tai jopa mahdottomana, oppijat voivat lannistua.

HS-gallup: Pääministeri Marinin hallitus nauttii yhä laajaa kansansuosiota, vaikka arvostus onkin laskenut kesästä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus nauttii yhä kansansuosiota, selviää Helsingin Sanomien tuoreesta gallupista.

57 prosenttia vastaajista arvioi nykyhallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin. Hallituksen arvostus on kuitenkin laskenut kesästä. Kesäkuussa lehden kyselyssä vastaava luku oli 71 prosenttia.

Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä kysyttiin, minkä arvosanan vastaajat antavat hallituksen onnistumisesta tehtävässään. Lisäksi siinä arvioitiin keskeisten ministereiden onnistumista. Marinin työtä arvostetaan laajasti, kun taas ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) arvostus on lehden mukaan alempana kuin koskaan.

Kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä. Sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Henkilöauton kuljettaja kuoli onnettomuudessa Nelostiellä Viitasaarella

Yksi ihminen on kuollut liikenneonnettomuudessa Nelostiellä Viitasaarella joulupäivän aamuna, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitos.

Kaksi henkilöautoa törmäsi toisiinsa Hännilänsalmen sillalla, pelastuslaitos kertoo. Onnettomuudessa kuoli toisessa autossa yksin ollut kuljettaja. Toisessa autossa oli kaksi ihmistä. He loukkaantuivat pelastuslaitoksen mukaan lievästi ja heidät kuljettiin tarkistettaviksi Jyväskylän keskussairaalaan.

Tie oli onnettomuuden vuoksi sillalla noin puoli tuntia täysin poikki. Toinen kaista oli ennen aamukuutta edelleen poissa käytöstä.

Ilkivaltainen tulipalo vahingoitti teatterin lavaa Naantalin Muumimaailmassa – palomestarin mukaan ainekset isoihin vahinkoihin olemassa

Ilkivaltaisesti sytytetty tulipalo vahingoitti teatterin lavaa Naantalin Muumimaailmassa varhain joulupäivän yönä, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Paikalla toimivan Emma Teatterin lava kärsi palossa vähäisiä vahinkoja, mutta ainekset isoon paloon ja suuriin vahinkoihin olivat olemassa, kertoo päivystävä palomestari STT:lle.

Hänen mukaansa Muumimaailmaan johtavalla sillalla kulkevat sivulliset olivat havainneet teatterin lavalla palon merkkejä ja tehneet hälytyksen. Ilman silminnäkijöitä ilmoitus palosta olisi voinut palomestarin mukaan tulla huomattavasti myöhemmin.

Poliisi tutkii asiaa. Muumimaailma on talvikauden suljettuna, yritys kertoo nettisivuillaan.

Tänään monin paikoin lumi- tai räntäsadetta – tapaninpäivänä Lappiin luvassa rapsakkaa pakkassäätä

Tänään sää viilenee ja pakkanen kiristyy erityisesti Lapissa, jossa pakkasta voi olla 15–20 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan etelässä ja idässä tulee paikoitellen lumi- ja räntäsateita, ja aivan etelässä ollaan nollan ja yhden plusasteen välillä.

Lunta voidaan saada aina etelärannikolle asti, vaikkakin lumipeite on korkeimmillaan muutamia senttejä.

Yön aikana sää pakastuu koko maassa.

Tapaninpäivänä on suurimmaksi osaksi poutaista pakkassäätä koko maassa. Etelässä pakkasta on parin asteen verran, maan keskiosassa 5–10 astetta, ja pohjoisessa paukkuu 20–30 asteessa.

Paavin joulumessussa vain parisataa kuulijaa – joulupäivän Urbi et orbi -puhe videoidaan

Koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset hiljensivät aattona monia tunnettuja joulutapahtumia eri puolilla maailmaa.

Vatikaanissa paavin perinteiseen joulumessuun Pietarinkirkkoon kokoontui vain alle parisataa ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan maskeihin sonnustautunut kirkkokansa koostui pääosin Vatikaanin työntekijöistä. Viime vuonna messuun osallistui noin 10 000 ihmistä.

Joulupäivänä paavi pitää perinteisen Urbi et orbi -puheensa. Nykyinen paavi Franciscus pitää puheen nyt kahdeksannen kerran. Tavallisesta poiketen paavin puhe videoidaan. Yleensä Vatikaanin Pietarinaukio täyttyy äärimmilleen puhetta kuuntelevista ihmisistä. (Lähde: AFP)

Latinalaisessa Amerikassa aloitettiin ensimmäiset koronarokoteohjelmat – Argentiinaan saapui 300 000 annosta venäläisrokotetta

Latinalaisen Amerikan maissa aloitettiin jouluaattona ensimmäiset koronarokoteohjelmat.

Esimerkiksi Meksikossa ja Chilessä etujoukoissa työskentelevät terveydenhoidon työntekijät olivat ensimmäisten joukossa saamassa koronarokotteita.

Meksikossa massarokotusten aloittaminen televisioitiin. Rokottaminen aloitettiin maan saatua ensimmäisen, 3 000 annoksen satsinsa Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

Argentiina sai torstaina 300 000 annosta Venäjän kiisteltyä Sputnik V -rokotetta. Argentiina on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka on hyväksynyt venäläisrokotteen käytön. (Lähde: AFP)

Turkki on ottamassa käyttöön kiinalaisen koronarokotteen lupaavien testitulosten jälkeen

Turkki on lähipäivinä saamassa ensimmäisen toimituksensa kiinalaisen Sinovacin koronarokotetta, Turkin terveysministeri Fahrettin Koca kertoi torstaina.

Turkin alustavat, vapaaehtoisilla tehdyt rokotetestit osoittivat kiinalaisrokotteen antavan noin 91-prosenttisen suojan.

Turkin on tarkoitus sopia lähipäivinä myös Pfizerin ja Biontechin kanssa rokotetoimituksista.

83 miljoonan asukkaan Turkissa on yhdysvaltalaisen Johns Hopkisin yliopiston seurannan mukaan todettu yli 2,1 miljoona koronatartuntaa. (Lähde: AFP)