Britanniaan jumiin jääneet suomalaiset ihmettelevät, miksi heitä ei päästetä suoralla lennolla kotimaahan: "Vähän semmoinen olo, että meidät on hylätty"

Matkustajalentojen rajoitusten vuoksi Britanniaan jumiin jääneet suomalaiset etsivät nyt vaihtoehtoisia reittejä takaisin Suomeen.

Yksi jumiin jääneistä on espoolainen Susanna Ahmed, joka oli matkustanut kaksi viikkoa sitten Lontooseen 6- ja 3-vuotiaiden lastensa kanssa.

– Lasten isä asuu täällä, ja tultiin häntä katsomaan, ja oli pakollisia asioita, jotka piti tulla tänne hoitamaan, Ahmed kertoo STT:lle puhelimitse.

Ahmed kertoo, että hänellä oli jo etukäteen "vähän huono fiilis" matkasta Britannian heikon koronatilanteen vuoksi.

– Ja nyt sitten tapahtui tämmöinen, niin jäätiin jumiin tänne. Meillä olisi ollut eilen (tiistaina) paluulento kotiin, mutta sitten ei päästykään.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti sunnuntaina kaiken matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä Britanniasta Suomeen kahden viikon ajaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli suosittanut matkustajalentoliikenteen keskeyttämistä Britanniassa leviävän uuden koronavirusmuunnoksen vuoksi.

Ahmed pitää matkustajalentoliikenteen keskeyttämistä huonona ratkaisuna.

– Olen jutellut aika monen kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa kuin itse olen. Monet ovat varaamassa Ranskan tai Ruotsin tai muiden maiden kautta Suomeen.

Ahmed uskoo koronatartunnan riskin kasvavan, kun vaihtolennoilla Suomeen palaavat ihmiset joutuvat viettämään aikaa lentokentillä.

– Paljon järkevämpi ratkaisu olisi, että äkkiä tuodaan Suomessa asuvat pois täältä mahdollisimman turvallisesti.

Hänen olisi päästävä Lontoosta takaisin Suomeen, koska hän aloittaa tammikuussa uudessa työpaikassa ja lapsellakin alkaa koulu.

Varmuuden vuoksi Ahmed on varannut paikat ensimmäiselle suoralle lennolle Suomeen. Se olisi 5. tammikuuta. Hän yrittää kuitenkin löytää nopeamman paluureitin Ranskan tai jonkin muun maan kautta.

Ahmed sanoo olevansa pettynyt Suomen toimintaan.

– Vähän semmoinen olo, että meidät on hylätty. Olkaa oman onnenne nojassa. Jos pääsee jollakin keinolla Suomeen, niin pääsee kyllä rajan yli. Mutta se tarkoittaa sitä, että mennään ihmeellisiä reittejä ja todennäköisesti napataan sieltä jotain viruksia mukaan.

Kämppä menossa alta Lontoossa

Keinoa päästä Suomeen etsii myös Tia Paloposki, jonka vuokrasopimus Lontoossa päättyy vuoden lopussa. Paloposken oli tarkoitus matkustaa Suomeen tiistaina, mutta matkustusrajoitusten vuoksi se ei onnistunut. Finnair tarjosi tilalle paluuta Suomeen Ruotsin kautta keskiviikkona, mutta sekin lento peruttiin.

Nyt hänellä on paikka lauantain eli tapaninpäivän lennolle Ruotsin kautta Suomeen.

– Mutta en tiedä, onnistuuko sekään, Paloposki sanoo STT:lle.

Paloposken mielestä on uskomatonta, että Suomi ei päästä kansalaisiaan palaamaan suorilla lennoilla kotiin, varsinkin näin joulun aikaan. Hän viittaa muun muassa siihen, että EU-komissio tiistaina suositteli jäsenmaita poistamaan täydelliset matkustuskiellot Britannian-liikenteestä.

Näillä näkymin Paloposki viettää joulunajan kahdestaan kämppiksensä kanssa Lontoossa.

– Ei ole paljon vaihtoehtoja. Olin töissä mutta lopetin, koska oli tarkoitus siirtyä takaisin Suomeen.

Paloposki yrittää nyt päästä mahdollisimman pian Suomeen, koska muuten hänen pitäisi etsiä uusi kämppä tai ottaa hotellihuone.

Hän on tutkinut mahdollisuuksia matkustaa Suomeen Ranskan kautta. Toinen vaihtoehto on odottaa ja toivoa, että lauantain lennolla pääsisi Ruotsin kautta Suomeen.

Suurlähetystöön tullut runsaasti kyselyjä

Suomen Lontoon-suurlähetystöön on tullut Traficomin sunnuntaisen päätöksen jälkeen noin 150 yhteydenottoa, kertoo edustuston päällikön sijainen, ministeri Minna Laajava STT:lle.

Suurin osa yhteydenotoista on koskenut sitä, mitä päätös matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä tarkoittaa niiden suomalaisten kannalta, jotka haluaisivat matkustaa Britanniasta Suomeen.

– Tämä on tietenkin äärimmäisen valitettava ja todella hankala tilanne kaikille suomalaisille, jotka olivat palaamassa Suomeen. Erityisesti niille, joiden joulusuunnitelmat menivät Traficomin päätöksen takia uusiksi, Laajava sanoo.

Lontoon suurlähetystö kehottaa Britanniassa matkaavia suomalaisia tekemään suurlähetystölle matkustusilmoituksen. Viimeisten kolmen päivän aikana Lontoon suurlähetystö on saanut noin 450 matkustusilmoitusta lisää.

– Se antaa osviittaa matkailijoiden määrästä. Tämä ei välttämättä ole ihan kokonaismäärä, mutta se antaa kuitenkin meille jonkinlaista tilannekuvaa, Laajava sanoo.

Hän kertoo, että Britanniassa pysyvästi asuvia suomalaisia on arviolta noin 20 000.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut