Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL ei ole antamassa uutta suositusta Britanniasta matkustamisesta ennen joulua – koronan uudesta muunnoksesta odotetaan lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole antamassa uutta suositusta koskien matkustajalentoliikenteen palauttamista Britanniasta, kertoi tutkimusprofessori Hannu Kiviranta keskiviikkona.

Kiviranta ei ole tietoinen, että Suomi olisi välittömästi tekemässä muutosta suorien lentojen peruutuksiin. Hänen mukaansa THL on mukana asiaan liittyvissä keskusteluissa, joita käydään ministeriöiden ja hallituksen välillä.

THL odottaa lisätietoja uudesta koronavirusvariantista Britannian viranomaisilta, kertoo Kiviranta. Näitä tietoja saadaan hänen mukaansa ensi viikolla.

– Olemme THL:ssä odottavalla kannalla. Päätökseen vaikuttaa varmasti se, mitä muut maat tekevät tilanteeseen liittyen, Kiviranta sanoi STT:lle.

Epätietoisuus huolettaa

Britannian terveysviranomaisten suurin huoli uudessa variantissa on Kivirannan mukaan se, että variantin leviämiskyky on suurempi verrattuna vanhaan. Myös epätietoisuus sen tarkasta käyttäytymisestä huolettaa.

– Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä on variantin vaikutus taudin vakavuuteen ja toisaalta, mikä on rokotteen teho uuteen varianttiin. Tämä sai eri maiden terveysviranomaiset tulemaan johtopäätökseen, että koska tapausmäärien nouseminen on alkanut pääsääntöisesti joulukuussa uuden variantin johdosta ja tarvitaan lisäaikaa varustautua, olisi hyvä rajoittaa liikennettä Britanniasta.

Uusi variantti aiheuttaa Kivirannan mukaan mahdollisesti nuorille enemmän tartuntoja kuin vanha virusmalli. Hänen mukaansa Suomessa ei ole lähiaikojen näytteiden perusteella todettu uutta virusvarianttia.

Komissio kehotti malttiin

Euroopan komissio suositteli tiistaina EU:n jäsenmaita poistamaan täydelliset matkustuskiellot Britanniaan kohdistuvalle tai sieltä saapuvalle liikenteelle.

Komission mukaan matkustamista Britanniaan ja sieltä pois tulee nyt välttää. Komissio haluaa kuitenkin turvata välttämättömän liikenteen sekä välttää häiriöt toimitusketjuissa. Se kehottaa esimerkiksi turvaamaan hoitohenkilökunnan sekä kotiinsa palaavien liikennöinnin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi tiistaina, että se pitää matkustajalentoliikenteen keskeytettynä. Muutosta tilanteeseen pohditaan, jos THL muuttaa kantaansa asian suhteen. Kielto tuli voimaan maanantaina ja on voimassa kaksi viikkoa. Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoi STT:lle tiistaina, että Traficom asettaa kansallisen terveysturvallisuuden etusijalle ja nojautuu päätöksessä THL:n suosituksiin.

– Jos THL muuttaa omaa tilannearviotaan, esimerkiksi ihmisten kotiuttamista varten mahdollistettaisiin matkustajaliikenne määräajaksi, meillä on nopeasti valmius muokata tätä ratkaisua, Saarimäki sanoi.

Suurlähetystöön runsaasti kyselyitä

Suomen Lontoon-suurlähetystöön on tullut Traficomin sunnuntaisen kieltopäätöksen jälkeen noin 150 yhteydenottoa, kertoi edustuston päällikön sijainen, ministeri Minna Laajava STT:lle.

Suurin osa yhteydenotoista on koskenut sitä, mitä päätös matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä tarkoittaa niiden suomalaisten kannalta, jotka haluaisivat matkustaa Britanniasta Suomeen.

Lontoon-suurlähetystö kehottaa Britanniassa matkaavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen. Viime päivien aikana suurlähetystö on saanut noin 450 matkustusilmoitusta lisää.

– Se antaa osviittaa matkailijoiden määrästä. Tämä ei välttämättä ole ihan kokonaismäärä, mutta se antaa kuitenkin meille jonkinlaista tilannekuvaa, Laajava sanoi.