Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Valkeasta joulusta on etelässä turha haaveilla – talvisempaa säätä on kuitenkin luvassa joulupäivänä

Ilmatieteen laitoksen mukaan nollaraja kulkee suunnilleen Tampereen korkeudella aattoiltaan asti. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Miikka Kaskinen, Saara-Miira Kokkonen / STT

Valkeasta joulusta ei kannata suuremmin haaveilla etelässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan aatonaaton mahdolliset lumisateet ovat pitkälti jo sulaneet, eikä jouluaattona ole sen enempää lumipeitettä luvassa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala kertoo nollarajan kulkevan suunnilleen Tampereen korkeudella aattoiltaan asti.

– Etelässä tulee paikoittain lumi- tai räntäkuuroja, mutta sää on se verran lämmin, että lumi ei tule maassa pysymään, Tuomala toteaa.

Lunta on kuitenkin voinut kertyä maahan itään ja pohjoiseen. 10 sentin hangista voidaan päästä nauttimaan myös Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa sekä Kainuussa. Eniten lunta on Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Suomessa.

Päivystävän meteorologin Nina Karuston mukaan joulupäivänä lumisateita voi kuitenkin tulla paikoitellen Keski-Suomen lisäksi etelään. Lunta voidaan saada aina etelärannikolle asti, vaikkakin lumipeite on suurimmillaan vain muutamia senttejä.

– Mustemmillekin alueille voidaan saada lunta, Karusto ennustaa.

Länsi- ja Lounais-Suomi näyttää jäävän suuremmilta osin kuitenkin lumettomiksi.

Aattoiltana pakastaa etelässäkin

Jouluaattona matalapaine on vielä Suomen yllä, ja se tuo sateita maan itä- ja pohjois-osiin. Lämpötilat ovat nollassa tai hieman pakkasen puolella, etelässä nollan ja parin plussa-asteen puolella.

Aattoiltana alkaa pakastaa myös etelässä, mutta lumikertymät jäävät vähäisiksi, jos sitäkään.

– Yksittäisiä lumi- tai räntäkuuroja voi tulla siellä täällä etelässä, mutta Päijät-Hämeen korkeudelta alaspäin lumikertymiä tuskin tulee, Tuomala sanoo.

Joulupäivänä sää alkaa hiljalleen viilentyä, kun matalapaine siirtyy kaakkoon ja tuo mukanaan kylmempää ilmaa sekä lumisateita Etelä- ja Keski-Suomeen. Poutaisinta on Lapissa, missä pakkanen kiristyy 15–20 asteeseen.

Tapaninpäivänä on suurimmaksi osaksi poutaista ja pakkassäätä koko maassa. Etelässä pakkasta on parin asteen verran, maan keskiosassa 5–10 astetta ja pohjoisessa pakkaset paukkuvat 20–30 asteessa.

Paikallisia pieniä lumisateitakin voi tulla. Kylmempi sää varmistaa sen, että maahan aiempien päivien aikana mahdollisesti sataneet lumet eivät heti sula pois.

Tapaninpäivän jälkeen sää näyttäisi kuitenkin vähitellen lauhtuvan ja tuovan jälleen uusia sateita Suomeen.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut