Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ranska lieventää Britannian-liikenteen kieltoa

Ranska sulki sunnuntaina Englannin kanaalin 48 tunniksi, mikä on jättänyt satoja rekkoja jumiin Britanniaan. AFP / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Ranska sallii EU:n kansalaisten ja EU:n alueella normaalisti asuvien muiden maiden kansalaisten matkustamisen Britanniasta keskiviikosta alkaen. Asiasta kerrottiin Ranskan pääministerin toimiston lausunnossa tiistai-iltana.

Kaikilta matkailijoilta vaaditaan negatiivinen koronatestin tulos, joka ei saa olla 72:ta tuntia vanhempi. Lausunnossa sanotaan lisäksi, että testin täytyy olla sellainen, joka voi tunnistaa Britanniassa ilmenneen koronaviruksen uuden muunnoksen.

Aiemmin tiistaina Euroopan komissio suositteli EU:n jäsenmaita poistamaan täydelliset matkustuskiellot Britanniaan kohdistuvalle tai sieltä saapuvalle liikenteelle.

Komission mukaan matkustamista Britanniaan ja sieltä pois tulee nyt välttää. Komissio haluaa kuitenkin turvata välttämättömän liikenteen sekä välttää häiriöt toimitusketjuissa. Se kehottaa esimerkiksi turvaamaan hoitohenkilökunnan sekä kotiinsa palaavien liikennöinnin.

Esimerkiksi Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä Britanniasta Suomeen. Kielto tuli voimaan maanantaina ja on voimassa kaksi viikkoa. Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan.

Komission suositus ei välittömästi muuta Traficomin linjausta, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki. Hän sanoi STT:lle, että Traficom asettaa kansallisen terveysturvallisuuden etusijalle ja nojautuu päätöksessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksiin.

Traficomin päätöstä edelsi THL:n suositus matkustajalentoliikenteen keskeyttämisestä Britanniasta Suomeen.

– Jos THL muuttaa omaa tilannearviotaan, esimerkiksi ihmisten kotiuttamista varten mahdollistettaisiin matkustajaliikenne määräajaksi, meillä on nopeasti valmius muokata tätä ratkaisua, Saarimäki sanoi STT:lle tiistaina sen jälkeen, kun komissio oli julkistanut oman linjauksensa.

Finnair lentää ilman matkustajia Suomeen

Lentoyhtiö Finnair on kertonut jatkavansa lentoja Britanniaan. Yhtiöstä kerrottiin STT:lle maanantaina, että Lontooseen menevät matkustajat ovat olleet pääasiassa brittejä. Koneet palaavat Suomeen rahtilentoina ilman matkustajia.

Saarimäen mukaan sekä Traficomissa että THL:ssä ollaan tietoisia Britanniaan jääneiden suomalaisten tilanteesta, mutta virallisia keskusteluja linjauksen päivittämiseksi ei ole käyty.

STT ei tiistaina iltapäivällä tavoittanut THL:n edustajaa kommentoimaan mahdollista linjanmuutosta. Ulkoministeriö puolestaan toisti tiedon, ettei kotiutuslentoja olla kiellon vuoksi järjestämässä.

– Ulkoministeriö on keväästä lähtien suositellut valtioneuvoston linjauksen mukaisesti matkailijoita välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille, ministeriö kirjoitti tiedotteessa.

Syy eri maiden asettamille matkustusrajoituksille on Britanniassa havaittu koronaviruksen uusi muunnos, joka viranomaisten mukaan tarttuu kantajasta toiseen aiempaa helpommin. Variantin ei ole havaittu johtavan vakavampaan tautiin, ja toistaiseksi on arvioitu, että tähän mennessä kehitetyt koronarokotteet voivat tarjota suojan myös viruksen uutta muotoa vastaan.

--

Juttua korjattu klo 01.00: poistettu kärjestä AFP:n korjaama virheellinen tieto, että Ranskan päätös koskisi myös brittejä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut