Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Finnair jatkaa iltapäivälentoja Helsingistä Lontooseen viikoittain – kone tyhjänä takaisin

Finnair päätti perua kaikki Suomen ja Britannian väliset lentonsa kahdeksi viikoksi. / LEHTIKUVA

Antti Autio, Anne Salomäki, Mari Areva, Arttu Mäkelä / STT

Finnair jatkaa iltapäivälentoja Helsingistä Lontooseen viikoittain maanantaisin, keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, kertoi Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva STT:lle. Koneet lentävät takaisin rahtilentoina ilman matkustajia

Vastaavia lentoja on myös Manchesteriin ja Edinburghiin tapaninpäivänä ja 2. tammikuuta.

– Nyt on vahvistunut suunnitelma, miten voidaan lentää tulevina kahtena viikkona, Kanerva sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään eilen, että matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi koronaviruksen muunnoksen leviämisen estämiseksi. Kielto tuli voimaan tänään maanantaina puoliltapäivin.

Kanervan mukaan matkustajat Lontooseen ovat pääasiassa brittejä, mutta joukossa on joitakin kymmeniä Kaukoidästä saapuneita matkustajia, joiden tarkoitus on ollut lentää Helsingistä edelleen Britanniaan.

Britanniasta Suomen tulossa oleville tilanne on vaikea, koska uudelleenreititys on vaikeata. Monet maat ja lentoyhtiöt ovat asettaneet matkustusrajoituksia lennoille Britanniasta.

Eilen saapuneet koronatesteihin

Lentokenttäoperaattori Finavia kertoo, ettei Helsingin ja Britannian välillä lennä tällä hetkellä muut yhtiöt kuin Finnair.

Eilen illalla Lontoosta Helsinkiin saapuneen lennon matkustajat ohjattiin koronavirusnäytteenottoon, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan. Matkustajia oli yhteensä noin 170.

Tiedotteen mukaan lento ei alun perin ollut testattavien listalla, vaan matkustajat testattiin Britanniassa ilmi tulleen koronaviruksen muunnoksen vuoksi. Testien lisäksi matkustajat saivat tiukennetun omaehtoisen karanteenin ohjeen.

– Britanniasta tulleiden testit saatiin tehtyä noin parissa tunnissa ilman häiriötä muulle testitoiminnalle, kertoo Husin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo.

Testeissä tutkitaan, onko virus peräisin muuttuneesta kannasta

Jos näytteissä paljastuu tartuntoja, Husin mukaan niistä tutkitaan erikseen, onko virus peräisin muuttuneesta kannasta.

– Yhteistyössä eri viranomaisten kanssa olemme tänään yhteydessä kaikkiin matkustajiin näytevastausten valmistuttua. Kaikki matkustajat, joiden näytevastaus on negatiivinen, ohjataan uuteen testiin kolmen vuorokauden kuluttua, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen.

Britanniasta saapuneiden tiukennettu omaehtoinen karanteeni jatkuu, kunnes toisen näytteen tulos on saatu ja on osoittautunut negatiiviseksi. Mikäli matkustaja kieltäytyy toisesta näytteestä, häneen ollaan yhteydessä ja hänen tulee jatkaa omaehtoista karanteenia 10 vuorokauden ajan.

Tulolennolla olisi ollut hieman yli sata matkustajaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään sunnuntaina, että matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi Britanniassa havaitun ja aiempaa tarttuvampana pidetyn koronaviruksen muunnoksen leviämisen estämiseksi. Kielto tuli voimaan tänään maanantaina puoliltapäivin.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että aamun menolennolla olisi ollut hieman alle sata matkustajaa ja paluulennolla matkustajia olisi ollut hieman yli sata.

Tallqvist ei osaa arvioida, kuinka suurta matkustajajoukkoa kahden viikon perumiset kokonaisuudessaan koskevat. Lentojen määrä on muutoinkin ollut huomattavasti tavallista pienempi koronaviruspandemian vuoksi asetettujen rajoitusten vuoksi.

Matkustajat, joiden lentoja perutaan, voivat Tallqvistin mukaan hakea lennon siirtoa tai lipun hinnan palauttamista. Hän huomauttaa, että EU:n määrittelemiä korvauksia ei kuitenkaan voi saada, koska peruminen ei johtunut lentoyhtiöstä.

Suosituksen antoi THL

Myös monet muut maat ovat päättäneet keskeyttää matkustajalentoliikenteen Britanniasta. Brittihallitus onkin kutsunut maanantaille koolle hätäkokouksen, jossa asiaa on tarkoitus puida.

Suomessa Traficom sai sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) lausunnon, jossa se katsoi lentoliikenteen katkaisemisen Britanniasta Suomeen olevan välttämätöntä. THL suositti lentoliikenteen katkaisemista kahdeksi viikoksi.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista kertoo, että Suomesta on viime aikoina lähtenyt päivittäin Britanniaan pari lentoa. Näiden liikennöintiin tuore päätös ei vaikuta, eli Britannian suuntaan lentoliikenne voi jatkua normaalisti, jos lentoyhtiöt sen kokevat järkeväksi. Saarimäki tosin huomauttaa, että paluumahdollisuuden puuttuminen voi vaikuttaa ihmisten matkustushalukkuuteen.

Keskeytys ei koske muiden maiden kautta Suomeen saapuvia transit-lentoja, vaan ainoastaan suoria yhteyksiä Britanniasta Suomeen. Tallqvist ei halua arvioida, kuinka todennäköistä tai helppoa matkustajien olisi järjestää itselleen vaihtolentoja päästäkseen Britanniasta Suomeen.

Tavaraliikenne saa kulkea

Tilannetta seurataan Traficomin Saarimäen mukaan nyt kaksi viikkoa. Jos THL muuttaa arviotaan tilanteesta, voidaan tähän hänen mukaansa reagoida.

Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan. Saarimäellä ei ole suoraa tietoa siitä, onko Britanniasta Suomeen tiedossa rokotekuljetuksia tulevien viikkojen aikana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut