Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Koronavirustartuntoja on todettu jo yli 75 miljoonaa – Lontoossa sadat osoittivat mieltä koronarajoituksia vastaan, Hollanti asetti brittimatkustajille lentokiellon

Maailmassa on todettu jo yli 75 miljoonaa koronavirustartuntaa. Uutistoimiston Reutersin mukaan tartuntoja on vähän yli 75 miljoonaa, kun taas yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan todettujen tartuntojen määrä on ylittänyt 76 miljoonaa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on maailmanlaajuisesti tilastoitu lähes 1,7 miljoonaa.

Määrällisesti eniten tartuntoja ja kuolemia on todettu Yhdysvalloissa. Reutersin mukaan tartuntojen määrä on yhä nousussa ainakin 54 maassa.

Suurin osa koronatartunnan saaneista on toipunut. Tilastosivusto Worldometerin mukaan toipuneita on yli 53 miljoonaa.

Maskittomat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa

Britanniassa sadat ihmiset kokoontuivat lauantaina Lontoon keskustan kaduille osoittamaan mieltään koronavirusrajoituksia vastaan, kertoo Guardian -lehti.

Maan pääministeri Boris Johnson kertoi lauantaina, että koronaviruksen uuden muunnoksen takia ihmisten on Lontoossa sekä Englannin kaakkois- ja itäosissa pysyttävä kotona sunnuntaista alkaen. Koronaviruksen uuden muunnoksen kerrotaan tarttuvan aiempia muotoja helpommin.

Guardianin mukaan poliisi pyrki useita kertoja hajottamaan Oxford Streetille ja Regent Streetille kokoontuneet väkijoukot. 29 ihmistä otettiin kiinni. Viiden poliisin kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa. Mielenosoittajat olivat liikkeellä ilman tartuntoja ehkäiseviä kasvomaskeja.

Kaksi viikkoa voimassa olevien tiukempien rajoitusten piirissä on Times -lehden mukaan noin 17 miljoonaa ihmistä. Rajoitukset tarkoittavat esimerkiksi etätyösuositusta ja ei-olennaisiksi luokiteltujen palvelujen kuten kuntosalien ja elokuvateattereiden sulkemista.

Omien asuinkumppaneiden lisäksi on sallittua tavata yhtä ihmistä, kunhan se tapahtuu ulkotilassa. Alaikäisille lapsille säännöt ovat sallivampia kuin aikuisille.

Hollanti ei halua brittimatkustajia

Erilaisia rajoitustoimia on voimassa koko Britanniassa, mutta niiden jyrkkyys vaihtelee alueellisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi Skotlanti on sulkenut rajansa ja sallii muualta maasta vain välttämättömän matkustamisen.

Koronaviruksen uusi muunnos on herättänyt huolta myös muissa maissa. Hollannissa hallitus päätti sunnuntaina kieltää Britanniasta saapuvat matkustajalennot sen jälkeen, kun maasta oli löydetty viruksen uutta muunnosta oleva tartunta. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Lentokiellon on määrä olla voimassa 1. tammikuuta asti. Hollannin terveysministeriön mukaan viruksen uuden muunnoksen leviämistä on syytä rajoittaa mahdollisimman paljon, minkä vuoksi rajoitetaan myös matkustajaliikennettä Britanniasta.

Hollanti on keskellä viisi viikkoa kestävää sulkutoimien aaltoa, jonka myötä esimerkiksi koulut ja ei-välttämättömiksi katsotut kaupat ovat olleet suljettuina. Tartuntamäärät ovat olleet loppuvuonna nousussa myös Hollannissa, jossa nykyisten sulkutoimien on määrä olla voimassa tammikuun puoliväliin, AFP kertoo.

Noin 17 miljoonan asukkaan maassa on todettu tähän mennessä yhteensä noin 687 000 tartuntaa ja noin 10 500 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Viime päivinä uusia tartuntoja on todettu päivittäin yli 10 000.

Tartuntojen määrä nousee yhä ripeästi

Britanniassa uusien rajoitusten syynä on esimerkiksi se, että nousevat tartuntojen määrät ja niistä seuraavat sairastumiset kuormittavat merkittävästi terveydenhuoltoa. Timesin mukaan kuluneen viikon aikana Britanniassa on kirjattu noin 173 000 uutta koronatartuntaa. Noin 3 050 positiivisen koronatestituloksen saanutta ihmistä on kuollut.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan pandemian aikana Britanniassa on kirjattu yhteensä yli kaksi miljoonaa tartuntaa ja yli 67 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Väkilukuun suhteutettuna miljoonaa asukasta kohden tartuntoja on Britanniassa todettu noin 29 500 ja kuolemia noin 990, kertoo tilastosivusto Worldometer.

Hollannissa vastaavat suhdeluvut ovat noin 39 450 ja 610, Yhdysvalloissa puolestaan 54 300 ja noin 970. Suomessa miljoonaa asukasta kohden on tilastoitu noin 5 925 tartuntaa ja 88 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.