Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokuntien keskimääräiset käytettävissä olevat tulot noin 42 000 euroa viime vuonna

Suomalaisilla asuntokunnilla oli käytettävissä olevaa rahatuloa keskimäärin 41 690 euroa vuonna 2019, kertoo Tilastokeskus.

Käytettävissä olevat tulot kasvoivat edellisvuodesta puoli prosenttia reaalisesti mitattuna eli niin, että inflaation vaikutus on poistettu luvuista. Asuntokunnan keskimääräiset brutto- eli kokonaistulot ennen esimerkiksi veroja olivat puolestaan 55 388 euroa.

Asuntokunnille keskimäärin merkittävintä tuloa olivat palkkatulot, jotka kattoivat niiden bruttotuloista noin 60 prosenttia. Keskimääräiset palkkatulot kasvoivat reaalisesti 1,5 prosenttia, kun taas yrittäjä- ja omaisuustulot vähenivät, samoin saadut tulonsiirrot.

Viimeisen viiden vuoden aikana asuntokuntien reaalitulojen kasvu oli suurinta maan pohjoisimmissa osissa eli Tunturi- ja Pohjois-Lapin seutukunnissa, joissa asuntokuntien mediaanitulot olivat vuonna 2019 reaalisesti yli yhdeksän prosenttia suuremmat kuin vuonna 2014. Näihin alueisiin kuuluvat Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Sodankylän ja Utsjoen kunnat.

Heikointa tulokehitys puolestaan oli maan kaakkoisosissa Lappeenrannan ja Imatran seutukunnissa sekä Pohjanmaan rannikolla Vaasan ja Kokkolan seutukunnissa. Niissä mediaanitulojen reaalikasvu jäi viidessä vuodessa alle kolmen prosentin.

Koko maassa tulot kasvoivat tuona aikana viisi prosenttia.