Tuloerot kaventuivat vuonna 2019 hieman edellisvuoteen verrattuna, käy ilmi Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta.
Tilaston mukaan reaalitulot kasvoivat kaikissa tulokymmenyksissä paitsi suurituloisimmassa kymmenyksessä. Väestön suurituloisimman kymmenesosan reaalitulotaso laski 0,3 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019.
Pienituloisimman kymmenesosan tulotaso kasvoi 0,6 prosenttia.
Neljän pienituloisimman kymmenyksen tulot kasvoivat keskimäärin 1,1 prosenttia. Viiden seuraavan tulokymmenyksen tulot kasvoivat 1,5 prosenttia.
Tilastokeskuksen tulonjakotilastossa väestö on järjestetty tulojen mukaan ja jaettu kymmeneen yhtä suureen osaan, joista jokaisessa on noin puoli miljoonaa henkilöä.
Gini-kerroin pieneni hieman
Suhteellisia tuloeroja kuvaava Gini-kerroin sai vuonna 2019 arvon 27,9, mikä oli 0,2 prosenttiyksikköä edellisvuotta pienempi ja samalla tasolla kuin vuonna 2010.
Vuoteen 1995 verrattuna Gini-kerroin on kasvanut noin 5,7 prosenttiyksikköä. Tästä suuri osa juontuu tuloerojen nopeasta kasvusta 1990-luvun lopulla. Pienimmillään tuloerot ovat olleet 1980-luvun puolivälissä.
Gini-kerroin saa arvon 0, jos kaikki saavat saman verran tuloja ja arvon 100, jos yksi tulonsaaja saa kaikki tulot. Mitä suurempi Gini-kerroin on, sitä suuremmat ovat suhteelliset tuloerot.