Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Brittiläinen jännityskirjailija John le Carre on kuollut – "Mies kylmästä muutti tavan, jolla vakoojafiktiota kirjoitetaan"

Brittiläinen jännityskirjailija John le Carre kuoli lauantaina 89-vuotiaana. Asiasta kertoivat kirjailijan edustaja ja perhe sunnuntaina.

Le Carre, oikealta nimeltään David Cornwell, teki pitkän uran kirjailijana. Hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin 1960-luvun alussa. Viimeisin teos julkaistiin viime vuonna. Le Carren vakoilun maailmaan keskittyneistä kirjoista on tehty myös elokuvia.

Kirjailijalta julkaistiin yhteensä noin 25 romaania. Niistä tunnetuimpia lienevät Mies kylmästä (1963) ja Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja (1974). Uutistoimisto AFP:n mukaan le Carren kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti noin 60 miljoonaa kappaletta.

Le Carren perheen mukaan kirjailija kuoli lauantaina lyhyen sairauden jälkeen Cornwallissa Lounais-Englannissa. Lausunnon mukaan hänellä oli keuhkokuume.

Le Carren perheeseen kuuluivat puoliso Jane sekä neljä poikaa.

Kylmän sodan kuvaaja

Ystävä, kirjailija Robert Harris kuvaili Sky Newsille Mies kylmästä -kirjaa mestariteokseksi

– Se muutti tavan, jolla vakoojafiktiota kirjoitetaan. Se on nerokas, psykologinen kuvaus vakoilusta ja petoksesta sekä brittiläisen vallan murtumisesta, Harris sanoi.

Le Carre oli syntynyt vuonna 1931. Hän toimi myös itse brittien tiedustelupalvelussa, erityisesti 1950-luvun lopulla valmistuttuaan Oxfordin yliopistosta.

Hän työskenteli edelleen ulkomaan tiedustelupalvelu MI6:ssa aloittaessaan uraansa kirjailijana.

Le Carre tunnetaan erityisesti Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisen kylmän sodan kuvauksistaan. Maailman muuttuessa hänen kirjojensa aiheiksi nousivat kuitenkin myös esimerkiksi asekauppa ja kansainvälinen lääketeollisuus. Hänen kerrotaan kirjoittaneen kirjansa sitkeästi käsin.

Kirjailijanuransa ulkopuolelle le Carre tunnettiin esimerkiksi Eurooppa-mielisenä brexit-kriitikkona.