Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Johnson saapui Brysseliin sorvaamaan kauppasopua päivälliskeskusteluissa

Johnson vakuutti ennen lähtöään Lontoossa parlamentin alahuoneen kyselytunnilla, että "hyvä sopimus on olemassa, se pitää vain vielä solmia". AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson saapui keskiviikkoiltana Brysseliin, missä hänen oli määrä syödä päivällistä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Päivällisherkkuja tärkeämpää oli kuitenkin keskustelu, jossa kaksikon oli määrä ruotia mahdollisuuksia EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen syntymiseen.

Johnson vakuutti ennen lähtöään Lontoossa parlamentin alahuoneen kyselytunnilla, että "hyvä sopimus on olemassa, se pitää vain vielä solmia".

Johnson ei kuitenkaan jättänyt mahdollisuutta kritiikkiinkin käyttämättä, vaan puheen sävy muuttui nopeasti EU:n vaatimusten paheksumiseksi. Johnson totesi, että jos Britannian taipuisi EU:n esitykseen, tulisi siitä maailman ainoa maa, jolla ei ole suvereeneja kalastusvesiä.

– Tällaisiin ehtoihin kenenkään tämän maan pääministerin ei pitäisi suostua, Johnson linjasi.

Kalastuksen lisäksi EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa on ollut erittäin suuria erimielisyyksiä hallinnosta eli riitojen ratkaisusta ja tasavertaisesta kilpailusta.

Maltillista optimismia myös EU:n puolella

Vaikka vuoden loppuun asetettu takaraja sovun löytymiselle lähestyy uhkaavasti, myös EU:n puolelta Saksasta kuultiin optimistia äänenpainoja. Liittokansleri Angela Merkel kertoi uskovansa, että EU ja Britannia voivat vielä löytää sovun. Hän kuitenkin varoitti, että sopimus ei synny hinnalla millä hyvänsä.

– Emme saa vaarantaa yhteismarkkinan eheyttä, Merkel sanoi painottaen, että yritysmaailman kilpailuasetelmat eivät saa sopimuksen myötä muuttua epäreiluiksi.

– Tiedämme, mitä emme voi Britannialta hyväksyä, liittokansleri jatkoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut