YK:n raportti: Koronapandemian aiheuttamat päästövähennykset eivät hidasta ilmastonmuutosta – ilmasto on lämpenemässä yli kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä

Maailman ilmasto on lämpenemässä yli kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä koronapandemiasta huolimatta, kertoo YK:n keskiviikkona julkaisema raportti.

Pandemia on aiheuttanut kasvihuonepäästöissä tänä vuonna hetkellisen seitsemän prosentin pudotuksen, mikä on johtunut esimerkiksi matkustamisen ja teollisuustuotannon vähenemisestä.

YK:n ympäristöohjelman päästöraportin mukaan tällä ei kuitenkaan juuri ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, vaan se hidastaa lämpenemistä ainoastaan 0,01 asteella vuoteen 2050 mennessä. Ensi vuonna päästöjen odotetaan taas kasvavan, kun elämä alkaa hiljalleen palautua normaaliksi.

Raportin mukaan lämpenemistä pystytään hidastamaan merkittävästi vain luopumalla nopeasti ja laajalla rintamalla fossiilisista polttoaineista.

Päästöraportti tarkastelee sitä, kuinka lähelle Pariisin ilmastosopimuksen vaatimuksia maiden kaavailemat päästövähennykset pääsevät. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Tällä tahdilla tavoitteeseen ei kuitenkaan olla yltämässä.

Raportin mukaan "vihreä elvyttäminen" talouden toipuessa koronapandemiasta voisi leikata kasvihuonepäästöjä peräti 25 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Se vaatisi laajaa siirtymistä uusiutuviin energiamuotoihin ja julkista tukea vähäpäästöiselle teknologialle ja infrastruktuurille.

Tällaista vihreää elvyttämistä on kuitenkin nähtävillä vain muutamilla maailman suurimmista talouksista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut