Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

WWF: Australian ennennäkemättömät maastopalot vaikuttivat arviolta 60 000 koalaan – yli kolme miljardia eläintä jäi palojen alle

Australiassa arviolta yli 60 000 koalaa kuoli, loukkaantui tai joutui esimerkiksi pakenemaan uusille alueille ennennäkemättömissä maastopaloissa noin vuosi sitten. Asia selviää ympäristöjärjestö WWF:n tuoreesta loppuraportista, josta kertoo muun muassa brittilehti Guardian .

Australian WWF kertoi jo heinäkuussa väliraportissaan, että tuhoisat maastopalot vaikuttivat lähes kolmeen miljardiin eläimeen. Loppuraportin tiedot heijastelevat monilta osin jo aiemmin kerrottuja, mutta raportti tarjoaa myös uusia lukuja.

Tutkijoiden mukaan saatavilla olevien tietojen pohjalta ei voida sanoa varmaksi, kuinka moni raportissa listatuista eläimistä menetti henkensä.

Järjestön laskelmien mukaan palot aiheuttivat vahinkoa noin 143 miljoonalle nisäkkäälle, 181 miljoonalle linnulle, 51 miljoonalle sammakolle ja lähes 2,5 miljardille matelijalle.

Matelijoiden osalta luvut ovat paljon muita eläinryhmiä suurempia siksi, että matelijoita elää alueilla tavallisesti paljon tiheämmin kuin muita eläimiä, raportissa kerrotaan. Hehtaarin alueella voi olla raportin mukaan jopa yli 1 800 matelijayksilöä.

Raportin mukaan tuhoisat maastopalot ovat vaikuttaneet arviolta muun muassa lähes 40 miljoonan opossumin ja liito-oravan, viiden miljoonan kengurun tai vallabin, 1,1 miljoonan vompatin ja noin 114 000 nokkasiilin elämään.

Koalat liukuvat kohti sukupuuttoa maan itäosissa

Koalapopulaation kannalta pahimmat tuhot olivat Etelä-Australiassa sijaitsevalla Kangaroo Island -saarella, jossa palot vaikuttivat yli 40 000 koalaan. Seuraavaksi tuhoisimpia lieskat olivat koaloille Victorian osavaltiossa, jossa roihunneissa metsissä asui noin 11 000 koalaa.

Raportin esipuheessa Australian WWF:n johtaja Dermot O’Gorman arvioi lukujen olevan järkyttäviä varsinkin jo valmiiksi vaarantuneen koalapopulaation osalta.

– Tuo on järkyttävä lukema lajille, joka on jo entuudestaan liukumassa kohti sukupuuttoa itäisessä Australiassa. Meillä ei ole varaa menettää koaloja vahtivuorollamme, O'Gorman kommentoi koalojen kohtaloa.

Esipuheessaan johtaja kertoo Australian WWF:n ilmoittaneen Koalas Forever -hankkeesta, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa koalapopulaation määrä itäisessä Australiassa vuoteen 2050 mennessä.

Hanke on osa WWF:n laajempaa hanketta, jolla pyritään elvyttämään niin villieläinten kuin maaston ja paloalueiden asukkaidenkin tilaa Australiassa.

Ennennäkemättömän laajat ja pitkään kestäneet maastopalot tuhosivat usean kuukauden aikana vuodenvaihteessa 2019–2020 jopa 190 000 neliökilometriä maastoa, raportissa kerrotaan. Maassa syttyi yhteensä yli 15 000 maastopaloa. Yli 30 ihmistä sai surmansa ja noin 3 000 kotia paloi.

WWF rajasi oman tutkimuksensa koskemaan hieman alle 115 000 neliökilometrin aluetta, josta valtaosa sijaitsi maan kaakkois- ja lounaisosissa. Tutkimusta pyrittiin rajaamaan alueille, joilla palojen koettiin olevan poikkeuksellisen laajoja tai voimakkaita.

Tutkimuksen ulkopuolelle rajattiin muun muassa maan pohjoisosien savannialueita, joilla palot ovat tavallisempia.

Unescon maailmanperintökohde liekeissä

Tämänvuotinen maastopalokausi on toistaiseksi ollut Australiassa edellistä rauhallisempi. Maastopalot ovat kuitenkin koetelleet maailman suurinta hiekkasaarta Fraser Islandia jo viikkojen ajan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että liekit ovat runnoneet Unescon maailmanperintökohteeksi listatusta saaresta jo yli puolet.

Alueella sijaitsee ainutlaatuisia metsiä, ja saari on tunnettu myös dingoistaan. Queenslandin osavaltion rannikon edustalla sijaitseva saari on myös suosittu lomakohde.

Viranomaiset ovat kehottaneet tuoreeltaan pienen Happy Valley -nimisen kylän asukkaita lähtemään kodeistaan. Lieskat olivat maanantaina edenneet jo alle kilometrin päähän Happy Valleysta.

Australialaislehti Sydney Morning Heraldin mukaan poliisi julisti kylään hätätilan sunnuntaina. Lehden mukaan noin 50 paikalliseen vapaapalokuntaan kuuluvaa asukasta on päättänyt jäädä puolustamaan kotejaan etulinjassa työskentelevän palohenkilöstön kanssa.

Australian yleisradioyhtiön ABC :n mukaan maastopaloja on saarella sammuttamassa lähes sata palohenkilöstön jäsentä. Lisäksi sammutustyössä on ollut apuna yli 20 lentokonetta.

BBC:n mukaan saarella on pysyviä asukkaita alle 200. Osa heistä evakuoitiin turistien kanssa jo viikkoja sitten.

Palojen sammutustyöt ovat olleet haastavia, koska Australiaa on koetellut helleaalto ja maa on ollut kuivaa.

Saarella riehuvan palon uskotaan saaneensa alkunsa luvattomasta tulenteosta lokakuun puolivälissä.