Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sisäministeri Ohisalon uhkailemisesta syytetty mies saa tuomion, maskien hyödyllisyyttä epäillyt Trumpin avustaja erosi

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) uhkailusta syytetylle miehelle. Syyttäjä vaatii 30-vuotiaalle miehelle puolen vuoden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena.

Syytteiden mukaan mies muun muassa julkaisi lokakuussa Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. Lisäksi hän kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä paketin sisäministeriöön.

Mies on myöntänyt toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla, mutta kiistää syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen.

Brasiliassa Amazonin metsäkato nopeinta 12 vuoteen

Brasiliassa Amazonin sademetsän metsäkato kiihtyy. Vuoden sisällä metsää on tuhoutunut enemmän kuin sitten vuoden 2008.

Metsää tuhottiin kahdentoista kuukauden aikana yhteensä yli 11 000 neliökilometriä. Asia selviää Brasilian avaruusjärjestön raportista, jossa katoa tarkasteltiin viime vuoden elokuusta tämän vuoden heinäkuun loppuun. Järjestö tarkkailee metsäkatoa satelliittikuvista.

Metsäkato on pahentunut Jair Bolsonaron aloitettua presidenttinä.

Amazonin sademetsä on tärkeä ilmastonmuutoksen hallitsemisessa, sillä se imee itseensä ilmakehän hiilidioksidia. (Lähde: AFP)

Armenia luovutti viimeisen valtaamansa alueen sovitusti Azerbaidzhanille

Armenia luovutti tulitaukosopimuksen mukaisesti aikaisin tiistaina Suomen aikaa Lachinin alueen Azerbaidzhanille. Azerbaidzhanin puolustusministeriö julkaisi videon, jossa Azerbaidzhanin lipulla varustettu panssarivaunu johdatti azerbaidzhanilaisten sotilasajoneuvosaattueen Lachinin alueelle. Tilannetta valvoivat myös venäläiset tarkkailujoukot.

Lachin on Aghdamin ja Kalbajarin ohella alueita, jotka Armenia suostui luovuttamaan takaisin Azerbaidzhanille osana Vuoristo-Karabahin alueen tulitaukosopimusta. Lachin, Aghdam ja Kalbajar ovat alueita, jotka sijaitsevat Armenian ja Vuoristo-Karabahin välissä. Armenia ja Azerbaidzhan taistelivat syksyllä viikkoja Vuoristo-Karabahista, jonka Armenia valtasi 1990-luvun alussa. (Lähde: AFP)

Järjestö: Etiopiasta Sudaniin yksin paenneet lapset suuressa vaarassa

Taisteluja Etiopiasta naapurimaa Sudanin puolelle yksin paenneet lapset ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan Etiopiasta on paennut yli 43 000 ihmistä Tigrayn osavaltion taisteluja Sudaniin, ja pelkästään yhdellä rajanylityspaikalla on rekisteröity 139 perheestään eroon joutunutta lasta. Järjestön Sudanin maajohtaja Arshad Malik muistuttaa erityisesti tyttöjen olevan suuressa vaarassa.

YK on arvioinut, että Etiopiasta paenneiden ihmisten määrä saattaa kasvaa 200 000 ihmisellä seuraavien kuukausien aikana. Etiopiassa on yli 110 miljoonaa asukasta.

Maskien hyödyllisyyttä epäillyt Trumpin avustaja erosi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia koronavirus-asioissa neuvonut avustaja Scott Atlas on eronnut tehtävistään. Atlas epäili lokakuussa Twitterissä maskien hyödyllisyyttä, mikä johti siihen, että Twitter merkitsi tviitin virheelliseksi. Lisäksi Atlas antoi Venäjän valtiolliselle RT-kanavalle haastattelun, jossa hän vähätteli Yhdysvaltojen koronatilanteen leviämistä.

Sekä tiedeyhteisö että terveydenhoitoviranomaiset kyseenalaistivat voimakkaasti Atlasin asiantuntemuksen ja pätevyyden tehtävässään.

Yhdysvalloissa oli maanantaina illalla vahvistettu yli 13,5 miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 268 000 viruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta ihmistä. (Lähde: AFP)

Wisconsin ja Arizona vahvistivat Bidenin vaalivoiton osavaltioissa

Yhdysvalloissa Wisconsinin ja Arizonan osavaltiot ovat vahvistaneet tulevan presidentin Joe Bidenin vaalivoiton, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Molemmat osavaltiot olivat vaa'ankieliasemassa marraskuun alun presidentinvaaleissa.

New York Times kirjoittaa, että esimerkiksi Arizonassa Biden voitti Trumpin yli 10 000 äänellä.

Istuva presidentti Donald Trump on useissa osavaltioissa yrittänyt haastaa vaalitulosta oikeusteitse. Hän ja hänen kampanjansa ovat toistuvasti esittäneet väitteitä vaalivilpistä. Todisteista laajasta vilpistä ei kuitenkaan ole löydetty.